Kerstgevoel

,,Staat ie bij jou al?", roept een overbuurman met een ondeugend lachje. ,,Nee, we moeten alles nog van zolder halen, we beginnen deze week met het versieren van de woonkamer", zegt mevrouw De Keijzer die erbij is komen staan. Het kerstgevoel is in huize De Keijzer nog niet echt voelbaar. Het is te warm buiten, de buurt is ook nog niet uitbundig bezig. De buurvrouw heeft een ster voor het raam hangen, dat is het wel zo'n beetje.

Plannen voor de kerstdagen zijn nog steeds niet gemaakt, op tafel staan nog pepernoten en gevulde speculaas. Ook het dikke pak reclamefolders met de lekkerste aanbiedingen doet het kerstvuur nog niet ontbranden. De kerstpakketten zijn nog niet binnen dus dat ongeduldig graaien in zo'n doos moet nog gebeuren.

Van Marjo 'The Elephant Man' Hoedemaker, Arya 'Scenecs' Tariverdi, en Steef 'Sixtiesband' Meeuwisse hebben we een 'kerstkaart' met de beste wensen gekregen via de mail maar dat is lang zo leuk niet als het ouderwetse geschreven kerstkaartje via de post. Mijn eega heeft van de wenskaarten ware kunstwerken gemaakt, een rauwe tong overgehouden van het vele likken aan de kerstzegels en nu maar hopen dat ze op tijd aankomen. Een schamel waxinelichtje brand er in een nog steeds mooi herfststukje op tafel. Om deze tijd zouden er eigenlijk al kleur en geurkaarsen moeten branden als de avond valt maar het wil maar niet komen dat verlangen naar die vrolijke tijd met sleetje rijden, schaatsen op natuurijs, ijsbloemen op de ramen, elkaar lekker inzepen, sneeuwballen gooien, sneeuwruimen, oliebollen bakken, beslag dat achter de kachel staat te rijzen, pindanetjes in de struiken, lekker een grote pot bowl met vers fruit maken. De geur van een vers kerststukje ontbreekt.

Er is pas één uitnodiging voor een eindejaarsborrel binnen, dat verontrust mij nog het meest. Waar we wel aan denken in deze donkere dagen zijn de krantenbezorgers. De lieve schat die trouw elke woensdag dit prachtblad in de bus doet zal door ons niet worden vergeten. De krantenjongen die vroeg in de morgen het AD bezorgd kan een 'kerstgratificatie' tegemoet zien en vooruit, voor de jongeman van Amersfoort Nu ligt ook muntgeld op het gangkastje klaar. Vorig jaar waren er ineens twee bezorgers van die krant vlak na elkaar dus daar word nu streng op gelet.

Het moet 'the most wonderful time of the year' worden maar het schiet niet echt op. Ik hoor echter gerommel op zolder. Boven aan de trap staat mevrouw De Keijzer met een doos kerstspullen, ook het originele kerststalletje van mijn ouders staat klaar. De engel mist een stukkie harp, drie schapen hangen wat voorover want de voorpootjes zijn afgebroken en dit jaar komen er maar twee wijzen uit het oosten. Ik roep onderaan de trap "Joho,Joho" en neem een doos kerstballen over want die zijn lekker licht. We eten snert vanavond. Het begint te kriebelen.

Krijg net, tot mijn grote opluchting, nog een tweede uitnodiging voor een eindejaarsborrel!

Joop de Keijzer