Kerstreclames

Mevrouw de Keijzer heeft weer kerstkriebels. Het virus slaat altijd toe in deze donkere dagenperiode. Staat op dit moment op een keukentrapje de kerstversiering op te hangen bij het voorraam. Daarna is de achterkamer aan de beurt, worden er prachtige huisjes gefabriceerd met kerstmotief, kerstsneeuw en waxinelichtjes. Haar tientallen kerstkaarten zijn ware kunstwerkjes en de kleine met een likeurbonbon gevulde verrassingen voor de dames van haar zumbagroep zijn absoluut ingenieuze hoogstandjes. Echte kerstkaartjes met kerstwensen zijn in huize de Keijzer huizenhoog favoriet, de afzenders krijgen gegarandeerd een waar 'collectors item' terug. Uw stukkiesschrijver, tevens wandelende kerstattractie, loopt de hele dag te rinkelen met zijn héél foute kersttrui, kerstsokken en muzikale kerstmuts die al een paar keer door mevrouw de Keijzer van mijn hoofd is gemept als het tot vervelens toe gedraaide liedje 'Jingle Bells' weer eens door de huiskamer schalt. Vandaag zijn de batterijen er stiekem uitgehaald en is de trui razendsnel in de wasmachine beland terwijl ik hem pas een halve dag aanhad.

Bij het zien van de televisiereclames beginnen we te steunen en te kreunen want het worden er teveel en ze worden te vaak vertoond. Bij de staatsloterijcommercial schieten we vol en bij Beau van Erven Dorens was het in het begin leuk, nu zappen we acuut weg, maar dan is er wel weer een andere reclameboodschap op een ander net van een andere supermarkt. Ook op de radio zijn ze er weer, de kerstklassiekers. Ongemerkt neurie je toch mee met Youps 'Flappie', de rondborstige Mariah Carey, Bing Crosby, Chris Rea met als klein dieptepunt een kerst-cd van Eric Clapton.

Vergeet ook de kerstfilms niet. De hoofdrolspelers uit de vele kerstverhalen zijn inmiddels stokoud, overleden, alzheimerpatiënt of zwaar aan drank of drugs. Over drank gesproken. De aanbiedingen spatten weer van de folders af. Bierpakketten, setjes met topwijnen, magnums champagne of eenvoudige bubbels, het houdt niet op. Maar het kerstpakket van mijn eega van voormalig werkgever Douwe Egberts bevatte heel braaf diverse soorten koffie, Tea Topics waaronder witte thee (echt waar), de bekende DE punten en een theespelletje. Om organen als de lever en nieren te sparen maak ik selectief gebruik van kerst en oudjaarsborrels. Wip effe langs op vrijdag bij fietsboot 'Eemlijn' en laat me verrassen op het etentje van Markt & Haven. Want ik had gevraagd of er ook sprinkhanen, krekels en meelwormen op het menu stonden.

Tot slot wilde ik u wijzen op de krantenbezorgers. Geef gul. De foldermeiden, de onbekende bezorger van het AD/AC, die vrolijke donkere meneer van Amersfoort NU en niet vergeten die lieve schat van dit prachtblad, scheep ze niet af met een fooitje en stuur allemaal de doodzieke oud-kroegbaas en kunstschilder Gert van Reenen een lieve kerstkaart via Stadsbrouwerij De Drie Ringen, Kleine Spui 18, 3811 BE Amersfoort.

Joop de Keijzer.