Kort griepje

Uitgerekend met de paasdagen speelden mijn maag en darmen op. Een volle koelkast met zalige tweepersoons gerechten, heerlijk broodbeleg, gezonde en ongezonde sapjes bleef deze dagen door uw stukkiesschrijver noodgedwongen onaangeroerd. Geen luxe Amarena paasstol met dik paashaas roomboter. Geen paasburger, een smaakvolle varkensburger in vrolijke paashaasvorm. Geen Bourgondische beenham met honing-mosterdsaus. Geen hazelnoot vlechtbrioche. Geen Frans kaasplankje. Geen ovenzalmfilet. Geen koud glas Sauvignon Blanc of Chardonnay. Niets van dit lekkers, voor uw stukkiesschrijver slechts een dagelijks kommetje slappe flauwe kippensoep met een bodempje witte rijst en een paar droge (paasei) crackers.

Daar komt nog dat ongemak bij, voor iedere grieppatiënt zeer herkenbaar. Vrijwel ieder ogenblik spookt het door je kop, kan of durf ik wel een windje te laten! Het buisje met norittabletten is aangesproken. Ondanks dit middel onderdruk ik de natuurlijke neiging tot flatulentie. De buren zitten met hun gezinnen gezellig te gourmetten of kaasfonduen. In huize De Keijzer blijft feeststemming uit. Geniet mevrouw de Keijzer in haar uppie van een plak cinnamonroll, Engels kaneelbrood met roomkaas topping. Ik neem een toastje zonder beleg waarna ik maagzuur krijg. Op internet gekeken naar huis/tuin/keuken middeltjes. Ook de site van kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk geraadpleegd maar die schijnt al twintig jaar dood te zijn. Tegen dit spijsverteringssap kun je bijvoorbeeld een lepel rauwe havermoutvlokken nemen, een slokje azijn schijnt ook te helpen. Verder is een teugje koffiemelk of kamillethee ook goed en met een lepel gezuiverde krijt ben je er volgens diverse oma's zo weer vanaf. Zit tijdens het schrijven van dit stukkie tegen een glas citroenthee met gember aan te gluren terwijl mijn wederhelft beneden zich mateloos amuseert met een glas rosé en een schijf gevulde brie met truffel.

Durfde tweede paasdag ook niet naar de binnenstad te fietsen om het Malle Jan Kleinkunst Festival te bezoeken want stel dat het fout gaat. Wilde ook naar het optreden van 'Sixties Generation' in Vathorst maar het zal maar gebeuren tijdens het dansen. Om ongelukjes te voorkomen ben ik thuis gebleven waar ook mijn voorraad speciaal biertjes effe ongebruikt blijft. 'Zo heb elk nadeel ook zijn voordeel' heeft voetballegende Johan Cruijff ooit eens gezegd of was het toch Willem van Hanegem?

Enfin, ben met mijn ijzeren gestel en gezonde levensstijl weer snel de ouwe, kijk uit naar de eerste warme lentedagen van 2018. Maandagmorgen start ons tennisseizoen met een oefenpotje op de tennisbanen van Alta ter voorbereiding op de maandagmorgen ITA veteranen competitie. Luid zullen mijn vreugdekreten klinken na wéér een ace op het gravel thuis aan de Heemskerklaan of uit op het kunstgras van Hoogland en Hooglanderveen. Op naar de koffie met vers appelgebak en een dikke laag slagroom, mijn (tijdelijke) ultieme guilty pleasure!

Joop de Keijzer.