Leukste uitje

Als uw stukkiesschrijver fietsboot Eemlijn vanuit het brugwachtershuisje de Eemhaven onder een stralend zonnetje ziet binnenvaren, steken voorjaarskriebels even de kop op. Maar al bij het passeren van de Kwekersbrug betrekt de lucht, valt er natte sneeuw, is de wind kil en word ik met mijn grote koude neus genadeloos op het naderende winterweer gedrukt. Het gemengd koor van Waterlijn Rondvaarten zingt op het bovendek echter onverstoorbaar verder, beneden is het gezellig druk met bemanning, vrijwilligers en genodigden. De fietsboot is terug uit Vreeswijk waar hij op de museumwerf onder handen is genomen zodat hij weer voor jaren meekan.

Fiets even naar Mark van de sloepjes die de ondergelopen grote sloep laat leeglopen. Door de hevige storm is de aanlegsteiger helemaal leeg want alle spullen zijn het water ingewaaid, liggen op de bodem van de haven. Enkele benodigdheden heeft hij nog weten op te vissen, de rest moet als verloren worden beschouwd. Terug op de fietsboot is het dringen geblazen. Bij de bar staat een rij, moet geduldig wachten tot ik een drankje kan bestellen. Dat wordt een teleurstelling want het door techneut Kees beloofde stadsbiertje is nog niet op voorraad. Dan maar een gewoon biertje. Zie de altijd vrolijke schipper Arie die 'op het punt van bevallen' staat. Ben benieuwd of hij wel bij het stuurwiel kan als er gevaren gaat worden.

Voorzitter Jelle van Stichting Eemlijn gaat gelukkig niet zingen want de laatste keer dat hij zong vlogen de zijramen van de boot eruit. Vrijwilliger Henk kan gebeld worden als er een trap moet worden bekleed, activiste Francis denkt er over om gastvrouw te worden. Keukenprinsessen Wil en Lies zijn razend druk met bedienen van gasten die het er flink van nemen. Vrijwilliger Paul heeft nu bijna al mijn videobanden overgezet op dvd. Mijn figurantenrolletjes bij GTST, Westenwind en Goudkust, panelgast bij Lief en Leed en Catherine kan ik binnenkort trots aan mijn kleinkinderen laten zien. Dat 2018 niet voor iedereen goed is begonnen bleek uit gesprekjes die ik met andere vrijwilligers voerde. Prostaten speelden op, vernauwde hart en bloedvaten, ogen die op termijn gelaserd worden en bestuurslid Gerrit die geconfronteerd werd met die rotziekte bij zijn vrouw. Wil Gerrit en zijn echtgenote hierbij héél veel sterkte wensen met volledig herstel. Na de borrel vrijwilligster Julia geholpen met vlaggetjes opvouwen en stoelen stapelen. Als dank mocht ik nog een drankje nemen en een gevulde dadel van de schaal pakken.

Er was gelukkig veel om te lachen geweest maar realiseer mij nu weer keihard hoe kwetsbaar we zijn, dat je eigenlijk elke dag moet plukken. Dat nemen we ons wel voor maar het lukt zelden. Als één van de dames gebukt het toilet reinigt kan Arie het niet laten om er een opmerking over te maken, belooft Kees dat bij de start van het vaarseizoen er echt Drie Ringen stadsbier is en ik beloof dat de bruggen weer zonder storingen zullen worden bediend!

Joop de Keijzer.