Mijnbouwweg 15

Op bovenstaand adres zit sinds afgelopen weekend een Amersfoortse horecatopper. Uw stukkiesschrijver, tevens biersommelier, bracht vrijdag een bezoek aan dit fraai verbouwde pand waar nu 'Rock City Brewing' (RCB) is gevestigd, een combinatie van bierbrouwerij en restaurant. Vrijdag was de officiële opening door wethouder Fatma Koser Kaja, tevens nieuwe stadsdichter, die door met een fles bier tegen een ijzeren pilaar te gooien de brewpub op 'koninklijke' wijze opende. Geen champagne en niet de openingszin 'Behouden Vaart', maar met een aangepast gedichtje van schrijver/dichter Toon Tellegen. Het glas werd razendsnel door Walter Overeem opgeveegd waarna het spektakel kon beginnen. De broer van Walter, Koen, hield een speech, keek trots naar de enorme mensenmassa die op deze openingsmiddag/avond was afgekomen.

Wiebe Groeneveld, tevens PR medewerker, stond te glimmen. Kokkie Robert Oosterhuis stond met vuurrode konen te 'shinen' (stralen). Uw stukkiesschrijver, tevens omnivoor, stond te watertanden voor de maar liefst twintig tapkranen, kon maar niet kiezen. Heeft na enig aarzelen toch de 'bieren op vat gerijpt' (Barrel Aged) geproefd. Men stond in de rij voor de verrukkelijke hamburger (een aanrader). Dit Holsteiner rundvleesgerecht met tomaat, sla, ui en saus, vloog met tientallen over de counter. De BBQ worstjes waren tongstrelend lekker, verdienen een vermelding in restaurantgidsen als 'Lekker' en 'Misset Horeca'. De hamburger krijgt een Bib Gourmand onderscheiding. Over een paar jaar zou een Michelinster wel eens tot de mogelijkheden kunnen behoren. Dat zou wat zijn, op industrieterrein Isselt twee restaurants met ster want tegenover de brewpub zit nog zo'n absolute slokdarm verwennende kanjer, restaurant Rauw (Kaliumweg). Ook daar zit het dagelijks stampvol, moet er echt weken van tevoren worden gereserveerd. Eigenaar van Rauw, Maarten van der Heide was ook bij de opening van zijn collega aan de overkant, hoopt dat zijn voormalige werknemer Robert het helemaal gaat maken. Vrijdag volle bak, een zee van fietsen, live muziek, vuurkorven, springkussen. Zaterdag van hetzelfde laken een pak.

Zondag was het weer raak met dj's waaronder onze eigen Amersfoortse Gideon Hofland met lekkere Soul en Dance. Genietende gasten, (speciaal) bierliefhebbers, nieuwsgierigen, sponsoren, geldschieters en veel vrijwilligers waaronder Marlies Tjarks en Jana van Beek. Want op deze dagen kun je niet zonder een legertje aan vrijwilligers om muntjes te verkopen, biertjes te tappen, afwas te doen, merchandise verkoop zoals bierpakketen en t-shirts en flesjes gerstenat uit eigen brouwerij. Wat is uw stukkiesschrijver verwend door de vier ondernemers. Van de week word het, geloof het of niet, nog bijna 20 graden dus zou een terrasbezoekje half november aan de Mijnbouwweg best eens fietsend op de route kunnen liggen. Hoort u mij al bestellen: ,,Ober, mag ik van u een St Joris Porter Port Barrel Aged 75 cl"!

Joop de Keijzer.