Mondje Dicht

Na alle rumoer over dat bizarre boetebeding dat inmiddels is ingetrokken, is de rust hopelijk weer terug. Wie dat bedacht heeft kan achteraf de haren wel uit zijn/haar kop trekken. Was het een mislukte 1 april grap uit het brein van de Koningsdagorganisatie. Zat er bij burgemeester Lucas Bolsius iets verkeerds in zijn vegetarische nasi. Was projectmanager Koningsdag Yordi Grutters doorgezakt op een terras om bij thuiskomst meteen dit geheimhoudingsvehikel te lanceren en het vervolgens zonder overleg op sociale media heeft gekwakt. Maar het is van tafel, de 'Grutters Grap' is in de kiem gesmoord. De 'Yordi Joker' wordt niet ingezet, als het onzalige idee al van hem afkomstig is. Hoe haal je het plezierige en enthousiaste oranjesfeertje in één ondoordachte bevlieging uit zo'n Koningsdagfeest.

Een smetje blijft het maar is weggepoetst, we moeten door. De ludieke initiatieven, Oranje Boven lekkernijen, Wij-vlaggen, muzikanten, drankjes, speldjes: van alles gaat er gebeuren op 27 april. Papieren oranje kroontjes zijn niet aan te slepen. De prachtige 'Wij-Amersfoort' koningsdagvlag, gemaakt van gerecyclede petflessen (Petflag), prijkt ook aan de gevel van huize de Keijzer. De Maximasnack, Willemfriet, Amaliasalade. Het geruchtencircuit draait als een dolle in Amersfoort en de regio. Er rollen de gekste ideeën uit de kokers van Oranjefans. Uw stukkiesschrijver, tevens oranje boxershort drager, heeft uit volstrekt onbetrouwbare bron vernomen dat zowel ondernemers als particulieren de wildste oranje gekkigheden hebben bedacht en op de markt gaan brengen. Zo komt er een 'Maxima Mini Mix', een mix van gedroogde oranje vruchten en noten. Een slagerij komt met een 'Woeste Willem Worst', een stevige volvette salami, prima te combineren met een 'Gouden Koppel' biertje, een mooie Koninklijke goudkleurige tripel van Stadsbrouwerij De Drie Ringen of met een 'Willem' het Koningsdagbier van Rock City Brewing. Er verschijnt waarschijnlijk ook een 'Amalia Aardbei' die met een toefje oranje slagroom lekker weg hapt. Er komt tevens tijdelijk een 'Alexia Ananas' op de markt die door alle groente- en fruithandelaren in het diepste geheim werd ontwikkeld. Initiatiefnemer Henk Vreekamp is apetrots op deze sappige gezonde vrucht die door natuurlijke milieuvriendelijke onschadelijke kleurstoffen oranje van kleur is. Aan prinses Ariane is ook gedacht. Speciaal voor haar hebben creatieve Amersfoortse patissiers de 'Ariane Appel Oranjebitter Bavarois' bedacht. Een bakker uit het Soesterkwartier komt met het wild zwijn saucijzenbroodje. Dit grofwild is voor deze gelegenheid geschoten in Kroondomein Het Loo.

De grootste verrassing die ik jullie ga verklappen is dat beeldhouwer, architect en installatiekunstenaar 'Christo' naar Amersfoort komt om Koppelpoort, Stadhuis en Eemhuis helemaal in te pakken met oranjedoek, maar mondje dicht, het is supergeheim!

Joop de Keijzer