Naakt tuinieren

Uw stukkiesschrijver heeft meegedaan met 'De Dag Van Het Naakt Tuinieren'. Nou, dat heb ik geweten. Het hele Soesterkwartier compleet overstuur. In de vroege morgen om een uur of zeven eerst effe wennen binnenshuis in de blote bips op de bank met een bakkie koffie. Mevrouw de Keijzer schaamde zich rot, deed net of ze het niet zag. Ging spoorslags de hele dag fietsen, kwam pas toen de duisternis was ingevallen terug op de Dollardstraat.

Als ik dan poedelnaakt achter de grasmaaier loop voelt het best relaxed, waan ik mij onbespied maar dat is schijn. De buurvrouw links slaakt een kreet van schrik, doet ramen en gordijnen ogenblikkelijk dicht maar uit mijn ooghoek zie ik dat de gordijnen op een kiertje blijven hangen. De buurvrouw rechts staat op haar balkon en als ze mij zo bezig ziet pakt ze er een stoel bij, wat later ook een verrekijker.

Door de razendsnelle sociale media wordt het naakt tuinieren van de heer de Keijzer bliksemsnel duizenden keren gedeeld, is meteen een regelrechte hit op internet. De overburen snoeien vliegensvlug een hele struik om beter zicht te hebben op mijn achtertuin.

Of er buurtbewoners waren die ook meededen kon ik niet zien maar in een van de tuinen hoorde ik wel een vrouwenstem in paniek gillen: ,,Als je het maar laat, je houdt je broek aan anders ga ik van je af!" De buurvrouw van het balkon zit intussen met koffie en boterham nog steeds zogenaamd te lezen in een damesblad maar heb haar nog geen bladzijde zien omslaan. De andere buurvrouw heeft vermoedelijk mensen gebeld want in haar slaapkamer achter het gordijn hoor ik hoe langer hoe meer stemmen. ,,Ga nou eens weg bij dat raam, gun een ander ook eens een kijkje in die tuin van de Keijzer", hoor ik een mannenstem boos brommen.

Tussen de middag hou ik een lange lunchpauze, wordt het wat rustiger in de buurt. Als de deurbel gaat vergeet ik bijna dat ik in mijn blote niksie loop. Nog net op tijd schiet ik in een reflex een trainingsbroek aan. Een overbuurman komt vragen of het klopt van dat naakt tuinieren en of ik alsjeblieft wat aan wil trekken want de oudjes raken helemaal overstuur. Een hoogbejaarde buurvrouw vindt het echter spannend, vraagt of ik bij haar op het balkon haar plantjes water kan komen geven in adamskostuum. Dat gaat me iets te ver maar ik beloof haar een foto te sturen terwijl ik aan het snoeien ben. Uitnodigingen om ook bij andere wijkbewoners te komen tuinieren sla ik beleefd af want anders was ik nog maanden bezig.

Wil dit stukkie graag eindigen met een tennisbericht. Vorige week hebben heel wat lezers de tenniscolumn gelezen en afgelopen maandag was het veteranengevecht tegen LTC Volta met de broers Houtveen. Helaas was Wim met vakantie, maar Kees (83) was van de partij. Als tijdens een bloedstollende rally opeens het luchtalarm pal naast onze baan afgaat schrikt Kees zich te pletter, hebben we toch nog de Automatische Externe Defibrillator (AED) met een noodgang van de muur moeten trekken!

Joop de Keijzer