Nieuwjaarsreceptie

Welk meesterbrein in het stadhuis heeft de locatie om een nieuwjaarsreceptie te houden, het in aanbouw zijnde sportcomplex Amerena op de Hogeweg, bedacht? Ging daar een brainstormsessie op de werkkamer van burgemeester Bolsius aan vooraf? Werden er ter verhoging van de feestvreugde flessen wijn en amuses geserveerd tijdens deze bijeenkomst? Lag wethouder Menno Tigelaar na zijn derde glas Chardonnay onder de tafel van het lachen toen zijn collega Hans Buijtelaar (van sport) na een stevige boer ineens een ingeving kreeg; ,,Sportcomplex Amerena lijkt mij ideaal voor de receptie van maandagavond." De wethouders Yvonne Kemmerling, Fleur Imming en Berdien Houwing fronsten de wenkbrauwen, maar snel gooide Hans de glazen nog eens vol en na een amuse van zalm met roomkaas en dille, gingen de drie dames overstag. Nu alleen nog de immer fris drinkende Lucas Bolsius zover krijgen dat ook hij deze 'logische' locatie zou goedkeuren.

Aanvankelijk had onze Lucas zijn bedenkingen, want alles was er open, de wind had er vrij spel en de kans op ongelukken door de sneeuw was toch wel groot. Daar kwam bij dat het wel eens kon tegenvallen met het aantal bezoekers dat tijdens vorige nieuwjaarsborrels toch wel gastvrijere onderkomens had meegemaakt. Toen wethouder Imming beloofde een verrukkelijke vegetarische nasischotel te maken en wethouder Buijtelaar hem had toegezegd Koningin Maxima uit te nodigen voor de officiële opening, was de burgemeester om.

Gierend van het lachen bracht het college nog een laatste dronk uit op dit meesterlijke voorstel en trok Hans collega Menno onder de tafel vandaan. ,,Aan de slag dan maar", sprak Bolsius na zijn glas vruchtensap te hebben leeggedronken, ,,en zorg dat onze woordvoerders en communicatiemedewerkers dit overtuigend en geloofwaardig naar buiten brengen." ,,Ik vond het een nuttige en hilarische netwerklunch, was het maar vast maandagavond". De stoelendans na afloop werd door Berdien gewonnen. Na gemeentesecretaris Herke Elbers de opdracht te hebben gegeven de gemaakte notulen door de papierversnipperaar te halen en tot slot een paar stevige high fives, werden de stadhuisbodes ontboden om alles netjes op te ruimen en de werkkamer af te sluiten.

Het viel achteraf reuze mee. Uw stukkiesschrijver had op advies van Yvonne de Korte (externe betrekkingen) drie lagen kleding aangetrokken. Het was echter in de kale parkeergarage van het complex door warmtekanonnen best aangenaam, dus binnen vijf minuten stond het water in mijn lieslaarzen. Sassiaan Arie Terschegget werd gekozen tot 'Amersfoorter van het jaar'. Als ik de microfoon onder zijn neus duw, blijft hij maar doorlullen. Ik heb uiteindelijk het uitknopje ingedrukt. De hapjes met het Mondriaanlogo smolten op je tong. Als ik na afloop effe gauw een plas wil doen, sta ik in zo'n ijskoud chemisch toilet (dixie) door die drie lagen kleding en die lange onderbroek zeker een kwartier aan te modderen voordat ik 'm had gevonden!

Joop de Keijzer