Omnipollo Magnus Opus

Lieve lezers, bovenstaand is geen meesterwerk van een auteur of componist maar een meesterproef biertje uit Zweden. Uw stukkiesschrijver was natuurlijk op het bier-, wijn- en eetfestival 'Kannen & Kruiken op het Burgemeester Brouwerplantsoen het afgelopen weekend. Ook dit festival was er weer één van grote klasse en de crew van Kultlab kan terugkijken op een fantastisch geslaagd festijn.

Wat deze jonge creatieve ondernemers ook organiseren, het wordt ogenblikkelijk één groot feest met grote aantallen bezoekers, wisselende keukens, foodtrucks verpakt als ware kunstwerken, veel nieuwe biersoorten, uitstekende wijnen, vriendelijke bediening, muziekoptredens van diverse bands en singer songwriters (met een ontroerend liedje van de Amersfoortse zanger/componist Bas Bons). Kultlab zag dat het weer niet stuk kon.

Andere steden staan te popelen om dit concept naar hun stad te halen. De komende weken staan ze in Maastricht en Breda maar Amersfoort kijkt al weer uit naar het festival 'Into The Woods' op 8 en 9 september wat inmiddels stijf uitverkocht is.

Rijen patatliefhebbers bij de aardappeltruck van Van Gogh, nog langere rijen bij de tophamburgers van Job en Henk Jan van van der Pol Marktslagers, nog langere rijen bij de biertenten 'Kachel' en 'Hop' maar ook de dunne plakjes Iberico ham van Miguel en de auberginegerechtjes waren tongstrelend, het water liep mij in dunne straaltjes in de mond bij het zien van zoveel lekkernijen. De bezoekers, jong en oud, kwamen weer uit alle windstreken naar Amersfoort want hier moet je geweest zijn.

Als Amersfoort nou nog niet de beste festivalstad van Nederland gaat worden dat weet ik het echt niet meer. Ook als bierbrouwersstad staat Amersfoort er steeds beter op want de lokale brouwers schieten als paddenstoelen uit de grond. Onnodig te vertellen dat uw stukkiesschrijver als speciaal bierliefhebber zich in het plantsoen als een vis in het water voelde, dat hij een brouwparadijs betrad, de ultieme droom van iedere bierdrinker. De honderden smaken vielen overigens niet altijd in de smaak want na het proeven van twee soorten Kriek, een soort kersenbier, sprong het glazuur van mijn tanden, zo zuur was de smaak.

Dan is daar opeens Nathalie Feld (voorheen De Vereeniging) als freelance barkeeper met een slokdarmverwennertje, de Magnus Opus. Alle bierdrinkers waren het erover eens dat dit donkere hemelse brouwsel met de ogen dicht geproefd moet worden. Nou is er weinig voor nodig om mij over te halen dus voor ik het wist stond ik bij de tapkraan van dit haast onbetaalbare gerstenat. Ik rook whisky (gerijpt op bourbon whiskyvat), vanille, kokos en kaneel. Was het wel een bier vroeg ik me af tijdens het nippen. Snap ook waarom de bediening voorzichtig omging met dit drankje. Zo'n vaatje kost namelijk 300 euro. Dus het glas wat ik kreeg aangeboden moest normaal 3 muntjes (8,25!) kosten. Dat werd Jopie zomaar aangeboden. Wat ben ik toch weer schaamteloos verwend, Kultlabbers!

Joop de Keijzer.