Op het nieuwe jaar!

Wordt het op 8 januari een Nieuwjaarsreceptie of word het een festival? Nee, het word een NieuwjaarsReceptival! Geniaal bedenksel van de ambtelijke feestcommissie daar op het stadhuisplein. Zie het zo voor me. Onder voorzitterschap van feestneuzen Jerry Tuhusula en Hidde Bijl konden er ideeën worden aangedragen. Moest een gecombineerde borrel worden daar op de Hoef met presentaties, workshops, muziek en snacks. Kortom, proeven, luisteren, dromen en proosten. Passend bij de transformatie van locatie en stad. Ja, lieve lezers zo stond het echt op de uitnodiging van de gemeente Amersfoort.

Uw stukkiesschrijver was razend benieuwd. Toog met cameraman Peter en presentatrice Nilia naar de Databankweg. Moet eerlijk zeggen dit nieuwe concept is best een geslaagd experiment en, niet onbelangrijk, je ziet gemeenteambtenaren nog eens aan het werk in de bediening. Die avond nou eens niet achter de balie of een bureau, flexplek of achter het stuur van de dienstauto. Nee, (bier) flesjes openen, drankjes inschenken, lege glazen ophalen, gasten welkom heten en bij binnenkomst twee consumptiemuntjes uitdelen. Daarna nog opruimen, stofzuigen, glazen spoelen, tafels afsoppen, meubilair terugzetten in de diverse ruimtes. Dat waren de meesten niet gewend zo laat nog aan het werk.

Uit zeer onbetrouwbare bron daarna vernomen dat er tientallen dames en heren de volgende dag uitermate brak op het werk verschenen en het aantal ziektemeldingen ver boven het gemiddelde lag. Terug naar de geslaagde avond in het pand van Data Club Offices. 'Amersfoorter van het Jaar 2017' werd Milan ten Broek die met bonkend hart, vuurrood hoofd en een prachtige oorkonde de talloze persmuskieten bloednerveus te woord stond. Hij redde een moeder en dochter in hun auto uit het ijskoude water in Veenendaal. De zeepkist was een nieuw onderdeel en uw stukkiesschrijver slaagde erin om tientallen sprekers over te halen in één minuut 'Een raad aan de nieuwe raad' uit te spreken. Slaagde er zelfs in om burgemeester Lucas Bolsius even weg te rukken uit een geanimeerd gesprek met een betrokken Amersfoorter en vanaf de zeepkist sprak hij gepassioneerd de Amersfoortse bevolking toe. De vette hap, patatten met mayo van Van Gogh, ontbrak niet en vegetarische hapjes van Habibi vlogen over de ijskoude toonbank want beide ondernemers stonden met hun toko (foodtruck) buiten op het parkeerterrein. Oh ja, mocht u ergens in Amersfoort een zwalkend grijs bebaard figuur tegenkomen met een virtuel reality brilletje op wilt u deze man dan voorzichtig benaderen, niet laten schrikken en hem terugbrengen naar het pand aan de Databankweg want men had hem in een onbewaakt ogenblik even uit het oog verloren en is toen in de omgeving gaan dwalen. Bij het ter perse gaan van deze column is hij in verwarde toestand en onderkoeld aangetroffen langs de snelweg. Inmiddels is hij weer volledig hersteld en heeft geen nadelige gevolgen aan zijn zwerftocht overgehouden!

Joop de Keijzer.