Oranje boven en onder

27 april 2019, Koningsdag in Amersfoort. Uw stukkiesschrijver, tevens politiek duider, heeft echter uit zeer onbetrouwbare Koninklijk Huis bronnen vernomen dat er aan bepaalde wensen van Koningin Máxima moest worden voldaan. Burgemeester Lucas Bolsius en het Amersfoorts college komen er niet zo makkelijk vanaf met alleen oranje stropdas en pochetje.

Er zal op 26 april een pakketje bij huize Bolsius bezorgd worden met daarin een oranje boxershort met aan de voorkant de afbeelding van de Koninklijke familie. Máxima wil op die dag op haar Facebook-pagina zien dat het pakje is aangekomen en wordt uitgepakt. Daarna verwacht ze dat onze burgemeester zo sportief is om het aan te trekken. Ook de wethouders zullen er aan moeten geloven maar dat hebben onze stadsbestuurders er graag voor over, doen zonder morren deze spraakmakende concessie. Bij Tigelaar wordt een XXL'etje bezorgd, bij Kraanen een XL'etje, bij Stegeman en van Eijk een L'etje en bij Buijtelaar een S'je. De beide dames zullen worden verrast met een Christine le Duc pakketje. Twee satijnen oranje lingeriesetjes zullen op 26 april bij Astrid en Fatma worden bezorgd. Hier zal nog jaren over worden gesproken want bij alle pakketjes zal een begeleidend schrijven van onze vorstin zijn bijgevoegd. Deze brief met Koninklijk lakzegel, in bezit van uw stukkiesschrijver, tevens royalty-watcher, moet als beloning worden gezien, is uniek en eenmalig.

Er was echter nog een tweede eis van onze vorstin voordat de knoop werd doorgehakt om het oranjefestijn in Amersfoort te laten plaatsvinden, een fietstochtje achterop een oranje rijwiel. Máxima had via een lekkende ambtenaar in het stadhuis vernomen dat er al jaren een brugwachter met zo'n karretje van bruggie naar bruggie fietst. Dolgraag met de Koningin een tochtje door de haven wil maken. Een rondje Kleine en Grote Koppel, via fietsbrug 't Sasje weer terug naar man en dochters. Geen beveiliging mee, lekker het strakke protocol doorbreken. Effe ontsnappen aan de aandacht van alles en iedereen. Heerlijk die paniek bij het organisatiecomité en de Koninklijke entourage. Het gerucht gaat dat de burgemeester zonder er goed over nagedacht te hebben gelijk in een roes 'Ja, Majesteit', gemompeld schijnt te hebben. Als Máxima het aandurft gaan we ook samen in het huisje de brug bedienen want de hardnekkige roddel gaat dat zeiljacht 'De Groene Draeck' ook de haven van Amersfoort aandoet.

Maar alleen als onze vorstin de knopjes mag indrukken. Begin april gaat uw stukkiesschrijver, tevens maritiem deskundige, de Koningin enkele dagen laten meelopen om de brugbediening onder de knie te krijgen waarna ze op 27 april het volledig oranje aangeklede brugwachtershuisje betreed om het Koninklijk jacht de Eemhaven binnen te laten. Als de brugbediening zonder problemen is verlopen, het jacht is aangemeerd voor Merlot, heffen Máxima en ik het glas, proostten met een oranjebittertje op een geslaagde dag!

Joop de Keijzer.