Pittige Pint in Flint

In aanloop naar het 40-jarige jubileum (1977-2017) van theater Flint moest ik de laatste weken vaak aan directeur Harold Warmelink denken. Het sympathieke theaterhoofd maakt een loodzware periode door. Na het ondergaan van zware chemotherapie kruipt hij gelukkig heel langzaam uit een diep dal en was tot grote vreugde van uw stukkiesschrijver op de jubileumviering van 'zijn' theater.

Het herstel gaat langzaam maar met steun van toppertje echtgenote Sandra en zijn schatten van kinderen gaat hij met kleine stapjes vooruit. Als hij ook door burgemeester Lucas Bolsius wordt onderscheiden met de Jorispenning worden de aanwezige genodigden even stil, vloeit er tijdens deze korte emotionele ceremonie hier en daar een traan.

De omhelzingen, knuffels en felicitaties doen hem zichtbaar goed. Als hij tijdens de uitreiking van het lijvige jubileumboek 'Flint 40' aan burgemeester Bolsius met een daverende staande ovatie wordt beloond is dit een dag om nooit meer te vergeten. Het feest was er weer een om te zoenen.

Collegeleden lieten zich zien. De al eerder genoemde Lucas 'Pizzapunt' Bolsius was weer op dreef en zijn voorkeur voor de pizza met ansjovis, kappertjes en tomaat heb ik niet bevestigd gekregen. Wethouder Buijtelaar schijnt een voorkeur te hebben voor mierzoete pizza's met een knapperige bodem, wethouder Tigelaar vindt alles lekker, eet zijn bordje schoon leeg en Bertien Houwing eet uitsluitend pizza's met een thema. Zo gaat het gerucht dat haar laatst genuttigde pizza was versierd met een stadsbronnetje van slagroom en een mini Fluor theater van chocolade. Het harde korstje liet ze staan. Wethouders Stegeman en Imming waren niet bereikbaar voor commentaar op de nu al veel besproken 'Pizzagate'.

Ook gesproken met auteur Willem Meuleman en fotograaf Marco Hofsté van het unieke jubileumboek 'Flint 40'. Wat een energie en tijd hebben beide kanjers er in gestopt. Honderden uren foto's bekijken en selecteren, archieven doorspitten, oud-medewerkers geïnterviewd, honderden anekdotes aanhoren, halsbrekende toeren moeten uithalen om die ene unieke foto te maken om van dit boek een onvergetelijk tijdsbeeld te maken. Dikke veer voor Willem en Marco die tevens laten weten dat Amersfoort best trots mag zijn op zo'n schitterend theater.

Maar er stond uw stukkies schrijvende bierliefhebber nog een grote verrassing te wachten. Een nieuw biertje speciaal voor Flint gebrouwen en gebotteld. Had de primeur. Moet zeggen, het was een voltreffer. Mijn dank gaat uit naar Bas Terlingen van Horeca Flint en bierbrouwer Eric Bergacker die dit brouwsel (Gerstewijn) in het theater hebben geïntroduceerd. Voor mij tijdens toekomstige theaterbezoeken geen wijntje of pilsje maar deze klassieke triple met de toepasselijke naam 'Plankenkoorts'. Vanzelfsprekend wel weer in combinatie met die smakelijke betere bitterbal, vrolijk fluitend geserveerd door een dan volledig herstelde Flintdirecteur, tevens gastheer, Harold Warmelink!

Joop de Keijzer