Sport verbroedert!

In de zestigjarige voetbalcarrière van uw stukkiesschrijver, tevens legendarisch goalgetter, is ie nooit tegen een gele kaart aangelopen. Als spits gaf ik zelfs mijn collega-spits van de tegenpartij een compliment na een schitterend doelpunt strak in de kruising. Handje schudden, 'n dolletje op weg naar de kleedkamer, samen een biertje drinken in de kantine als de tegenstander tenminste na afloop bleef hangen. De (club)scheidsrechter altijd een hand geven, bedanken ook al floot hij die middag als een natte Stad Amersfoortkrant en bakte hij er maar bar weinig van.

Het kan echter ook totaal uit de hand lopen, las uw stukkiesschrijver, tevens voetbalanalist, in het AD/AC regiosport van maandag. Negen gele kaarten en vier rode bij deze klucht op zaterdagmiddag in West 1 (4F). Nog voor de rust werd de stadsderby Cobu Boys–De Posthoorn, in de kelder van het Amersfoortse amateurvoetbal, door een ietwat warrige arbiter Stapel gestaakt. Hij 'stapelde' de ene gele kaart op de andere, deed hetzelfde met de rooie. Volgens beide trainers vulde hij tijdens het spel ook zijn boodschappenlijstje voor het weekend in. Zou hij ook de ene fout op de andere hebben gestapeld? De arme man zit al vanaf zaterdagavond formulieren in te vullen, heeft zelfs, volgens mevrouw Stapel, zijn favoriete televisieprogramma 'Studio Voetbal' gemist.

Trainers Bert van den Brom (Cobu Boys), Maikel Manasse (De Posthoorn) zagen rood evenals elftalleider Berry Peeters ook Posthoorn. Laatst las ik in een interview met Maikel in dit prachtblad dat De Posthoorn alleen nog positief in het nieuws wilde komen, hij zou er bovenop zitten. Hoe zou de zondag er hebben uitgezien bij de Brommetjes, Manassetjes en de Peetertjes. Effe gebeld met mevrouw van den Brom die een beetje beteuterd opneemt. Zij heeft moederziel alleen naar 'Boer zoekt Vrouw' moeten kijken. Man Bert zat pisnijdig in de schuur waar hij zijn mancave heeft, wilde niet gestoord worden. In Zeewolde was de vriendin van Manasse ook niet in een pretstemming. Ze is op zondag gaan fietsen met de buurvrouw. Liet vriend Maikel lekker mopperen op de bank met z'n laptop op schoot de desastreuze eerst helft evaluerend. Mevrouw Peeters is met vriendinnen wat gaan drinken, daarna de herhalingen van docusoap 'Typisch Bloemenbuurt' bekeken. De met rood weggestuurde Posthoornspeler Peter Heining dook onder. Er is gaat een buurtapp de lucht in om naar hem uit te zien. Daar sta je dan als voetballer. Denk je lekker een potje tegen een stadgenoot te gaan voetballen, sta je na nog geen 45 minuten alweer in je blote kont onder de douche met je shampoo tegen roos en een katterig gevoel, bang voor alle commentaren en kritieken in de lokale en op sociale media. Ben benieuwd welke quote er dit keer in de krant komt van Manasse. 'Met Manasse altijd schone voetbaltasse'. In huize van den Brom alleen maar gegrom. Effe gebeld maar helaas geen commentaar want 'Bert zit aan de snert!'

Joop de Keijzer.