Subtop tennis

Wat er op Wimbledon gebeurde afgelopen zondag in de finale tussen Federer en Djokovic was voor uw stukkiesschrijver, tevens gepensioneerd ballenjongen, de mooiste finale ooit gespeeld.

Gunde publiekslieveling Roger Federer de winst maar ondanks twee matchpoints ging hij heroïsch ten onder in de tiebreak. Of dit wereldtopniveau wordt gehaald op de banen van Alta de komende week bij de Dutch Open is niet realistisch. Het is een ATP Challenger met spelers die op de spelerslijst tussen de 100 en 500 staan. De vaak jonge ambitieuze tennissers gaan proberen om ATP-puntjes te sprokkelen en eventueel met een klein gewonnen geldbedrag naar een volgend toernooi te reizen.

Of het ooit zo druk gaat worden als bijvoorbeeld in 2004 bij de Dutch Open op de legendarische banen van Sportingclub Bokkeduinen is zeer de vraag. Toen won Martin Verkerk in een bomvol park de finale. Ik was samen met de inmiddels overleden Chris van Lottum aanwezig bij dit spektakel. De zoon van Chris, John, speelde er ook en pa wilde graag zijn zoon zien schitteren dus vroeg ie of ik hem naar de Bokkeduinen wilde begeleiden in zijn rolstoel. Hoefde niet lang na te denken. Voor ik het wist zat ik samen met Chris op de eerste rij naast de toenmalige tennisbobo's.

De hele week op dat sfeervolle tennisdorp gezeten. Mocht zowaar ook nog af en toe als er plek was in de gemeentelijke vip-box plaatsnemen. Er waren kledingstandjes, vipruimtes, racketbespanners, massagetafels en de onvergetelijke skyboxen. De skybox van (toen) Krijco Amusement zit in mijn geheugen gegrift.

Er werd elk dag een gastbarkeeper uitgenodigd, bleek een gouden greep. Helaas kwam niet iedereen om tennis te kijken waardoor het er vaak rumoerig aan toe ging. Scheidsrechters en spelers wierpen soms boze blikken naar de skybox waarna er weer werd gewaarschuwd om stil te zijn. Menig hoge hak van perfect gecoiffeerde dames bleef steken of brak af in de kieren van de houten vlonders, werd er zoals altijd heel wat af geflirt en was het er als vanouds 'zien en gezien worden'. Ook dit mooie nieuwsblad was sponsor en oud-fotograaf Hans Verhorst maakte een paar gave foto's van een uitzinnige Martin Verkerk. Aan toernooidirecteur Tom Nijssen de schone taak om dit tennisevenement aan de Heemskerklaan stevig op de kaart te zetten.

Zal Alec, zoon van Daphne Deckers en Richard Krajicek, de eerste ronde overleven, komt Igor Sijsling voor een verrassing zorgen of gaat 'veteraan' Thiemo de Bakker er met het prijzengeld vandoor. Of het ooit zo gezellig wordt als in de Bokkeduinenperiode zal de komende week blijken. Kijken of Alec hier de basis gaat leggen voor een toekomstige finale op Wimbledon. Net als zijn vader Richard in 1996 waar een vrouwelijke streaker Richard in één keer van zijn zenuwen afhielp.
Zal een welgevormde blote dame het aandurven als Alec zondag in de finale staat?

Joop de Keijzer.