Topweek!

De rokjes konden uit de garderobes, de winkelschappen en kledinglades. Overal fleurden ze de straten op, de katoenen, fluwelen en spijkerrokjes. Je zag ze uitwaaieren, opwaaien, op de fiets, wandelend, of vrolijk dansend. Eronder mooie benen, witte benen, bruine benen, kromme en dikke benen.

Uw stukkiesschrijver (half korte broek, spierwitte licht behaarde benen) genoot van deze zomerse taferelen, hoopt dat deze zonovergoten dagen nog maanden mogen aanhouden. Wat een week, lieve lezers. Kreeg van oud-columnist Guido de Wijs nog een lief compliment, ik was met stip de beste promotor van onze stad. Een dikke knuffel houdt deze inmiddels aardig opgeknapte sympathieke dichter/schrijver nog van mij te goed. Op de brug alleen maar aardige zwaaiende en toeterende Amersfoorters en passanten die massaal de Amersfoortse pleinen en terrassen gingen bezoeken. Een volle bak bij ijscoboer Vitelli waar in zijn gezellige salonnetje op de Kwekersweg het ijs met honderden liters tegelijk werd weggelikt. De Utrechtse neven en nichten willen volgend jaar wéér in het treintje en de boot van de Waterlijn. Heb nieuwe biertjes ontdekt, terrassen bezocht waar het goed toeven was.

Bij wereldrestaurant Dara was het een gekkenhuis, waren ze wanhopig op zoek naar bediend personeel en ik keek het met een goudgele bokaal tevreden aan vanaf mijn plekkie op de vensterbank van het ernaast gelegen pand.

De barbecue in huize de Keijzer maakte overuren, de buren 'klaagden' over de lekkere geuren van zalmmootjes, garnalenspiesjes en lamskoteletten, die opstegen uit de achtertuin. Er was echter een eetfestijn dat bij mij lang bleef hangen, De Proef Amersfoort 2017 in de Nieuwe Stad. Uitverkocht smulparadijs daar op het voormalige Prodentterrein. Tien bevlogen horecaondernemers hebben ons filmteam en de vele honderden proevende lekkerbekken mateloos verwend. We mochten alles proeven. Reken maar dat uw stukkiesschrijver tegen geen enkel gerecht nee heeft gezegd. Wat een verwennerij daar op de proefvloer en nog een verrassing, De Proef gaat de komende jaren door! Op het terrein van de Oliemolenhof (Hemelvaartsdag) met een hoofdsponsor, de Bourgondiërs van Lomans, die Joost den Otter hadden afgevaardigd als vertegenwoordiger van deze groep totaalinstallateurs. Ik ga niet alle restaurateurs noemen maar de oesters, de hamburgers, de sushi, de zestien uur gegaarde sukade, de topwijnen en de genietende smulpapen zorgden voor een Proef waar nog lang over zal worden nagepraat. En dan die uitgelaten voorzitter Connie Maathuis, altijd lachend, de schat, zo blij dat haar Proef een vervolg krijgt. Ondernemer Timo Braeken mocht aan onze filmploeg het blijde nieuws verkondigen waarna oud-presentator Karel van de Graaf voor de camera de nieuwe Proef uitgebreid prees en rotsvast geloofde in deze doorstart. Hij zal er alle afleveringen weer bij zijn met zijn Adrianne.

De Proef is dood, Lang leve de Proef en De Keijzer schuift graag weer aan!

Joop de Keijzer.