Typisch Bloemenbuurt

Na het lezen van de column van sympathieke collega Jeroen Stomphorst in AD/AC van zaterdag over de Bloemenbuurt kon ik niet achterblijven met een stukkie over deze heerlijke buurt in mijn Soesterkwartier. Al bijna zeventig jaar woont uw stukkiesschrijver, tevens televisierecensent, in deze prachtwijk en ik (her)ken veel van de in beeld gebrachte bloemenbuurters. De docusoap begon veelbelovend.

Enkele scènes echter waren zeker niet representatief voor de buurt. Mijn mening werd bevestigd door bezoekers van John's Dierenspeciaalzaak op de Noordewierweg die in de roddelruimte achterin zijn zaak uitgebreid verslag deden van de eerste uitzendingen van 'Typisch'. Ze herkenden niet het beeld van de stevig drinkende bewoners onder een partytent die ook nog eens om de paar minuten een peuk opstaken die razendsnel uit een sigarettenhulzenvuller floepten. De antirooklobby moet met stomme verbazing naar dit tafereel hebben gekeken evenals een opgetogen tabaksindustrie. Het was wat dik aangezet door Gerda en Louana maar in de loop van de week zagen we ook een kwetsbare en zorgzame Gerda op bezoek bij haar eenzame moeder die blij was met de bezoekjes van de dames. De naast haar wonende buurtjes, het vrolijke echtpaar Dieters, zorgden ook voor een beetje aanspraak en afleiding bij 'Oma'. Daar ook het niet meer weg te denken pakkie shag en blikkie bier.

Uw stukkiesschrijver uit de Rivierenbuurt, tevens 'Kouwe Kak', (geintje van zaadboer John), vindt deze human interest documentaire een geinig beeld geven van de wijk met zijn bonte gezelschap bewoners. Vakmensen als stratenmakers, timmerlui, stukadoors, metselaars, gemeentereinigingsmedewerkers (nu Rova), oud Noack vleesfabriek werknemers en veel oud Spoorwegpersoneel. Grote Vriendelijke Reus (GVR) John, tevens gepassioneerd duivenmelker, waarvan door boze tongen wordt beweerd dat zijn koffie niet te zuipen is, heeft door zijn gastvrijheid de hele dag klanten over de vloer. Menig wijkbewoner komt voor een praatje, roddeltje, advies of lekkernij voor de hond want honden zijn er in de Bloemenbuurt in overvloed. Dat er daardoor lawaai en stankoverlast wordt veroorzaakt is duidelijk als buurtbeheerder Mike op verkenning gaat na aanhoudende klachten over stinkende achtertuinen.

Toch is er één bewoner waar uw stukkiesschrijver het Spaansbenauwd van krijgt als hij in beeld verschijnt, dat is kabouterdokter Albert. Wat zou ik deze kanjer eens lekker lang op zijn ruggetje willen kloppen om zo zijn longen vrij van gegorgel en gerochel te krijgen, maar ook hij rookt stevig en onverstoord door. Schrok ook van bewoner Huub van wie de linkerarm na een paar mislukte operaties meer op een ingesnoerde varkensrollade lijkt waarvan de houdbaarheidsdatum ruimschoots is overschreden. Wel schattig dat hij tassen vol schoon wasgoed op de brommert naar Soest brengt waar zijn vrouw een Thaise massagesalon bestiert. Nee, lieve lezers, géén 'Happy End'!

Joop de Keijzer.