Uit je dak in Amersfoort

Er is in het weekend weer heel wat afgedanst, gezongen, gesprongen, geblowd en feestgevierd. Gelderpop, Festifoort, Willems Wondere Weiland en Struinen in de Tuinen werden massaal bezocht. Burgemeester Lucas Bolsius heeft wekenlang afvaardigingen uit Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam ontvangen om ze uit te leggen hoe we dat hier in Amersfoort aanpakken zonder noemenswaardige incidenten. Nieuwsgierige provinciebestuurders, festivaldirecteuren, geldschieters en potentiële sponsoren staan te popelen om deze concepten en draaiboeken te kopiëren om zo hun stad weer festivalproof te maken.

Dat er ook interesse uit het buitenland is hebben mijn doorgaans zeer onbetrouwbare bronnen schoorvoetend bevestigd. Vooral het knusse lokale Struinen in de Tuinen is favoriet bij andere steden. Men wil dit idee graag in hun eigen tuinen gaan uitrollen. De jongelui van Kultlab zijn er razend druk mee, vergaderen er met de nodige versnaperingen lustig op los, genieten mateloos van hun bekendheid dat maar blijft zorgen voor nog meer succes. Hun denktank barst nog van de creatieve ideeën. Uw stukkiesschrijver, tevens sfeersnuiver, was in korte broek en vrolijke zomerblouse weer driftig op pad om diverse tuinen af te struinen. De zevende editie alweer met 300 optredens in alle wijken van Amersfoort, 100 lokale acts in 100 tuinen. We lieten ons verrassen in de tuin van Marco en Helma op de Bunschoterstraat met uitzicht op de golfbanen van Golfclub Hoogland. De vijfkoppige band Groove NRG zorgde voor lekkere pop, rock en soulmuziek, de tuin zat vol met tuinstruiners uit heel Amersfoort. Gastvrouw Helma had geen biertjes in huis dus stond ik opeens zomaar (niet lachen) aan het fruitwater! Daar ze ook nog eens biologisch onderneemt stonden er tevens vegetarische hapjes en groentesnacks (Jammie Jammie). Op dus naar de volgende act voor het Koetshuis aan de Schothorsterlaan. Daar trad in traditionele kledij het a-capellakoor Duze Nomshikashika op met Zuid-Afrikaanse liederen. Ook hier volle bak. Ondanks dat de liederen in lokale taal werden gezongen deden de aanwezige toeschouwers enthousiast mee. Ras Hooglander Gerard Hilhorst zong zelfs iets over Nelson Mandela uit volle borst mee. We spraken tientallen bekenden die routes hadden uitgestippeld om maar zoveel mogelijk optredens te kunnen bijwonen.

Waar we ook kwamen, het zat vol met genietende jolige bezoekers. Er werd zelfs hier en daar voorzichtig een dansje gewaagd en bij Let's Play Djembé zag ik zelfs dames en heren op leeftijd een beetje stroef over de Schothorster bosgrond schuifelen. Hierbij weer een dikke vette pluim voor Kultlab dat al weer werkt aan hun volgende grote uitdaging, muziekfestival Into The Woods (14/15 september).

Volgend jaar weer Struinen in de Tuinen maar het gerucht gaat dat er nog een paar nieuwe initiatieven worden gelanceerd. De eerste edities van Loeren bij de Boeren en Op De Pedalen Met Genderneutralen!

Joop de Keijzer.