Veertig jaar bieren!

Uw stukkiesschrijver, tevens snoepzakjesvuller voor Sint Maarten, kreeg een déjà vu gevoel toen oud-kroegbaas Huub Smink de Lenaert Nicasiusspeld kreeg opgespeld afgelopen zaterdag. Even gingen mijn gedachten terug naar die andere, vorig jaar overleden kroegbaas Gert van Reenen, die op zijn tachtigste verjaardag ook deze welverdiende onderscheiding kreeg opgespeld. Huub was zichtbaar geroerd. Na deze ceremonie en een daverend applaus was het feest op de Bloemendalsestraat die speciaal voor dit jubileum voor alle verkeer was afgesloten, waarvoor hulde aan de gemeente Amersfoort voor dit sympathieke besluit.

Burgemeester Lucas, 'géén kroegtijger', Bolsius had een toespraak met de nodige humor voorbereid, kreeg menig keer de lachers op zijn hand. Bedankte Huub voor zijn inzet voor het creëren van een plek waar diversiteit hoogtij viert, waar de binnenstadbuurt en alle gasten konden zijn wie ze wilden zijn, al veertig jaar lang. Zijn opvolgers Tobias, 'man bun' Bosman en Hilde, 'stem kwijt', Koopmans gaan dus niks veranderen aan dit schitterende concept, zijn van plan om er ook veertig jaar mee door te gaan. De enige verandering die ik in die vier decennia heb gezien is dat 'Café' is vervangen door 'Kafé'. Verder blijft van Zanten een wereldkroeg voor artistiek, piepjong, hoogbejaard, studentikoos, creatief, politiek, journalistiek, verzorgend, zakelijk, modieus en kleurrijk Amersfoort op een toplocatie met betrokken gastvrije barmedewerkers.

Alle dames en menig heer moesten effe knuffelen met Huub waarna cadeautjes, presentjes en zelf geknutselde verrassingen uit het massaal aanwezige publiek aan de bescheiden kroegbaas werden overhandigd.

De enorme menigte was uiteraard ook afgekomen op de groepsfoto die door vaste klant en fotograaf Rob Acket weer zou worden geschoten. Tribune voor de foto zodat iedereen goed te zien was en een podium voor de vele muzikanten waarop Joris Linssen & Caramba de spits mocht afbijten. Huub, niet echt een Fred Astaire of John Travolta, keek het met een biertje tevreden aan samen met steun en toeverlaat echtgenote Mirjam die met bloemen overladen dit spektakel sprakeloos over zich heen liet komen.

Iedereen die ik sprak was lyrisch over deze horecagelegenheid. De sfeer is er altijd top, je leest je krantje, drinkt op je gemak een kop koffie, geniet van de speciaal bieren, het levendige terras zit altijd vol. Iedereen kent iedereen waardoor er veel leuke contacten zijn ontstaan, verkeringen zijn begonnen, verlovingen zijn aangekondigd, huwelijken zijn gesloten, scheidingen zijn uitgesproken, prachtige carrières zijn gestart en verwoest, hersencellen met miljarden zijn weggevaagd, toiletten miljoenen keren zijn doorgespoeld, schuifdeuren ontelbare keren open en dicht zijn gegaan, menig aangeschoten klant van zijn fiets is gelazerd.

Van harte gefeliciteerd Huub, Mirjam, Tobias en Hilde!

Joop de Keijzer.