Verboden

Opeens staan er op de groenstrook langs de Dollardstraat en elders in de stad houten palen met een bordje erop, er worden hier binnenkort twee van de vierduizend bomen geplant. Welk geniale creatieve brein heeft dit bedacht? Komt dit uit de 'Kees Kraanen Koker', boomwethouder in Amersfoort. Ik schat Kees iets hoger in. Zonde van die paal, ooit een boom, zonde van dat volstrekt overbodige bordje. Plant gewoon een boom! Het zou verboden moeten worden.

Verbod op appen op de fiets is een uitstekende maatregel. Nu maar hopen dat het zijn vruchten afwerpt. Uw stukkiesschrijver, tevens rokjesdag fan, is voor een verbod op te korte spijkerbroekjes met rafelrandje bij te grote en te dikke billen maar dat zal het wel niet halen. Hitsige jongelui die in het bosbad amok maken waardoor gezinnen met jonge kinderen totaal overstuur het lieflijke natuurbad in paniek verlaten, zouden een toegangsverbod moeten krijgen maar ook een taakstraf. Afval prikken, parkeerwacht spelen op een snikhete dag, het sanitair reinigen, vuilniszakken vol met poepluiers vervangen.

Uw stukkiesschrijver, tevens ouwe hippie, ging ook effe terug in de tijd op het bomvolle hippiefestival bij Zandfoort aan de Eem. 'Make Love Not War' was een statement en de vele mooie blote borsten op de talrijke muziekfestivals in de zestiger jaren waren een genot om naar te kijken. Het zou verplicht moeten worden, maar op deze hippiemarkt heb ik buiten een paar fraaie decolletés geen bloot gespot. Wel veel prullaria en kledij uit lang vervlogen tijden. Tijden waarin ik lang haar droeg, een sikkie had, in wijde pijpen liep, gekleurde zonnebril op had, stickers met 'Love and Piece', brommer Puch met Harley stuur, tig keer de film 'Easy Rider' heb gezien, een stickie gerookt wat een vreselijke hoestbui veroorzaakte. De realiteit daarna was totaal anders. Kort koppie, militaire dienst, glad geschoren, marsen vol bepakking, schietoefeningen in de Harskamp, uitgezonden naar Duitsland, op wacht staan, heimwee, wekenlang alleen af en toe een belletje naar mijn eerste lieffie. Weg idealen voor een betere wereld. Weg met die protestposters aan de muur in mijn jongenskamer. Wel altijd en eeuwig fan van Bob Dylan gebleven. Want ook nu nog actueel, 'The Times They Are A Changin'.

Kappe nou de Keijzer met dat sentimentele ouwe lullengezeik. Het is juli 2019 maar overal in de wereld zijn er weer vredige protestbewegingen, zijn er concerten met bevlogen en betrokken artiesten, bestuurders met oog voor milieu en een betere toekomst. Met een worstje van de BBQ, een koud biertje, mevrouw de Keijzer een roseetje, overal in de tuinen vrolijke buurtjes, kindertjes in badjes, oranjedames in halve finale, ziet de wereld er ineens totaal anders uit en denk erom lieve lezers, wijkagent Maarten Boomker zal er streng op toezien, er is een verbod op klagen dat het te warm is!

Joop de Keijzer.