Verlaat afscheidsfeestje

Vooruit, nog één keer een stukkie over mijn oud-collega stukkiesschrijver Guido de Wijs. In mei van dit jaar hadden we al moeten borrelen maar toen ging hij onder het mes. Zaterdag, in de sfeervolle Binnentuin van de War (hoelang nog?) stonden we dan toch met glas wijn en handvol blauwe druiven het afscheid te vieren van een 'geraffineerd optimist'. Bart Lauret, chef redactie van AD/AC, vond dat ik erbij moest zijn omdat ik een warme band met Guido had en natuurlijk omdat ik wel eens figureerde in zijn columns.

Zaterdag was nationale dag van de stroopwafel. Dat bracht mevrouw De Keijzer op het briljante idee om een pakketje stroopwafelvariaties samen te stellen, er zaten zelfs pepernotenwafeltjes bij. Bleek een schot in de roos. Hij gaat ze allemaal alleen opeten. Natuurlijk had hij als reactie 'bedankt voor het stroopjoopwafelpakket' bedacht. Het De Wijsbrein werkt nog immer soepeltjes. In zijn speech noemde hij ook terloops dat proces (column over Sytze van der V. in 2016) dat nog steeds loopt en waar nog geen uitspraak over is. Loopt het met een sisser af of ga ik de schat tegenkomen, papier prikkend in geel hesje zijn taakstraf uitvoerend, in het centrum van Amersfoort? Droomde van de week dat ik hem zag lopen in park Randenbroek met een zwart wit gestreept boevenpak, zo'n grote kogel geketend aan zijn been terwijl hij onkruid wiedend 'The Chain Gang' van Sam Cooke liep te neuriën. Wilde hem opzoeken met een zelfgebakken appeltaart (met slijptol) maar bedacht me, kocht stroopwafels met daarin een vijltje. Het treurige kerstnummer 'Eenzame Kerst' van André Hazes kwam ook als schrikbeeld voorbij in deze nachtmerrie van uw stukkiesschrijver maar toen ik ontwaakte scheen de zon, floten de vogels, was alles gelukkig zonder gevolgen verlopen. Opgelucht ademhalend constateer ik dat de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar is geweest. Guido, ga lekker vrolijk ontspannen fietsend met Joke de bossen in, pak fietsboot de Eemlijn, bezoek dierenpark Amersfoort met zijn pasgeboren olifantje, laat kleindochter Isolde genieten van een waterijsje totdat ze helemaal onder de limonadesiroop zit, ga naar de kermis of schaatsen op het Eemplein, pak een terrasje op een van de vele pleinen in de binnenstad, beklim de Lange Jan, sorry Onze Lieve Vrouwetoren, neem Machteld en Thorsten mee in die angstaanjagende achtbaan Roller Coaster als je durft, speel oppas-opa voor de kleinkinderen, organiseer volgend jaar een vierde Nacht van de Literatuur, maak een mooi gedicht en draag het voor tijdens het tweede Literair Diner in Hoogland, neem plaats als jurylid op allerlei culturele podia in onze Keistad. Vergeet dat zwarte gat want dat komt er in jouw geval absoluut niet.

Ben benieuwd of ik zelf de 800 columns ga halen maar met dit heerlijke 'Grote Dorp' als onuitputtelijke inspiratiebron moet het lukken. Heb er nog teveel plezier in. De verbeelding moet in onze stad aan de macht komen. Gaat lukken, De Wijs!

Joop de Keijzer.