Verlanglijstje

De pakjesboot is onderweg. Zal, als het weer op zee rustig blijft, zaterdagmiddag aankomen in de Eemhaven. Uw stukkiesschrijver, tevens gevulde speculaas liefhebber, is licht nerveus. Zal de brugwachter op tijd zijn, zullen Koppel- en Kwekersbrug zonder haperen open en dicht gaan, want onze goedheiligman mag natuurlijk niet te laat binnenvaren. Heb er alle vertrouwen in dat het hier in Amersfoort een gezellige, vrolijke en vooral kinderrijke intocht wordt. Hier geen politiekorps in hoogste staat van paraatheid. Hier geen bloednerveuze burgemeester Bolsius die al nachten slecht slaapt. Koortsachtige vergaderingen achter de rug heeft om alle incidenten uit te sluiten of een draaiboek heeft klaarliggen waarin met van alles rekening wordt gehouden. Hier geen driftig paardenhoefgetrappel van politiepaarden maar het serene sjokken van Amerigo, het lieve statige witte paard van Sinterklaas misschien wel het bekendste paard van Nederland. Geen stadsbestuurders onder leiding van een doortastende wethouder Kees Kraanen die met collega-wethouders infiltreren in actiegroepen die met luidruchtige protesten de orde proberen te verstoren.

Uw stukkiesschrijver, tevens pepernoten verslaafde, zag in de krant opgewekte donkerbruine (cool!) Pieten op het Sint Jorisplein bezig met het opbouwen van de stal voor het paard van Sinterklaas. Daar kan het edele dier ook worden geaaid en verwend met wortels, stro, appels en groenvoer. Géén marsepein, banketstaven en schuimpjes, lieve kindertjes!

Er komt aan de stalwand een rode postbus te hangen waarin kinderen hun verlanglijstjes, tekeningetjes, kaartjes en frutseltjes mogen doen. Het gerucht gaat dat grote mensen die nog in Sinterklaas geloven er ook hun lijstje in gaan stoppen. Uit onbetrouwbare bronnen uit het Soesterkwartier heb ik vernomen dat op hun briefje staat; 'Lieve Sint, wilt u er alstublieft voor zorgen dat die volstrekt overbodige Westelijke Rondweg wordt geschrapt en dat wethouder Hans Buijtelaar in de zak mee naar Spanje gaat'. Op een ander papiertje schijnt te staan of de Sint niet kan zorgen dat de glijbaan in sportcomplex Amerena nou eens in gebruik gaat worden genomen. En gisteren zag ik fractievoorzitter Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA) in het donker stiekem een velletje in de box gooien. Als mijn bron het goed heeft stond er op dat Sinterklaas moest proberen de microfoons in de raadszaal weer goed te laten werken. Het blijft echter een roddel.

Er is ook een lijstje door schoolkinderen ingevuld. Als alle wethouders in hun wijken zorgen voor meer speelplekken en toestellen hoeven zij niet mee in die enge jute zak, mogen ze hun schoen(tje) ook nog zetten. 'Amersfoort Groen' gooide ook een verzoekje in de bus. 'Plant op korte termijn duizenden bomen terug en erbij als dat kappen voor die Rondweg doorgaat'. Want de kindertjes uit Amersfoort moeten nog decennialang kunnen zingen 'Zie de maan schijnt door de BOMEN'!

Joop de Keijzer.