'Vuile Huichelaar'

Telkens als deze smartlap van Renée de Haan werd gezongen gingen de vingers van de dames op het podium bij 'Vuile Huichelaar' automatisch naar de mannen in het publiek. Uit volle borst werd de tekst gepassioneerd ten gehore gebracht. Ook bij 'Huilen is voor jou te laat' van Corry Konings waren de kerels weer de grote boosdoeners. Toch konden de heren ook menigmaal met hun vinger naar de vele dames wijzen omdat 'Ik verscheurde je foto' van Koos Alberts zich daar uitstekend voor leende.

Uw stukkiesschrijver was bij de massale samenzang van gangmaker accordeonist Peter Bruys en zijn muzikanten. Zodra de menigte een microfoon onder de neus kreeg geduwd ging het los. Bij het monteren hebben we echt moeten schrappen want het was soms niet om aan te horen. Tevens hebben we door soms iets weg te laten overmoedige smartlappers in bescherming genomen. Eerlijk is eerlijk, er kwam ook af en toe een talent bovendrijven maar een kandidaat voor 'The Voice' heb ik niet kunnen ontdekken. Er is wat afgelachen bij de tientallen koren waar vooral dames de dienst uitmaken. Er werd gegierd om de banaalste dingen waarbij uw stukkiesschrijver de volgende uitspraken noteerde: 'Ik hou het niet meer, maar goed dat ik een Tena Lady bij me heb' of 'Ik hoop dat mijn Always Discreet doet wat ze belooft'. Een vrolijk deinende massa bij 'De Vlieger' van Hazes en een uitbundige menigte bij de oersmartlap 'Manuela' van Jacques Herb.

In de middag begon het zonnetje door te breken en als ik organisator Guy Smeeing effe kort interview over zijn alweer achttiende Smartlappenfestival zegt hij spontaan: ,,Het is toch fantastisch weer, het lijkt wel of ik ieder jaar om deze tijd de zon aan mijn kont heb hangen." Daar hij niet alle credits wil ontvangen werden zijn trouwe linker- en rechterhand Jos van Empelen en Henk Thiecke ook effe in het voorjaarszonnetje gezet. Als we met twee cameraploegen de binnenstad intrekken is het weer feest. Waar we even iets langer zijn blijven hangen is het Pieters en Bloklands Gasthuis want daar deden ze bewoners een enorm groot plezier met het koor 'Ochaarm' uit Groesbeek. Er kwamen zelfs bewoners uit hun kamer om op de galerij alle bekende smartlappen uit hun tijd onbevangen mee te zingen. Wat genoten de bewoners die door het verzorgend personeel allemaal vooraan werden neergezet om maar niks te missen. Petje af voor de verpleegkundigen van dit gasthuis die zwetend de tientallen rolstoelgebruikers zonder te mopperen af en aan rolden. Op het Lieve Vrouweplein kwamen we dirigent Peter Mohr tegen die nog snel een oproep deed om meer mannen in zijn Boa Smartkoor te krijgen want zestig vrouwen en maar tien heren is niet te doen. Als we na de samenzang eindelijk op de bovenverdieping van 't Filmhuys ons eerste biertje drinken gaat het rooie schoeisel uit en ploffen we voldaan in de zachte fauteuils.

Zondagmorgen was ik tot mijn grote schrik mijn stem kwijt. Wel lekker rustig voor mevrouw De Keijzer!

Joop de Keijzer