Wat een weekend!

Uw stukkiesschrijver, tevens Latin Lover, kan effe geen blonde, bruine, zwarte of gekleurde paardenstaart meer zien. Heb het tevens helemaal gehad met die knotjes en spugende speelsters. De vele festivals en evenementen waren een dankbare onderbreking van de oranjegekte de afgelopen weken. Het driedaagse Dias Latinos op de pleinen in de binnenstad, blaaskapellen bij Dweilland in Hoogland, een spetterend waterspektakel op de Eem bij het Keistad kanopolotoernooi en vele kleine intieme podia bij het knusse Struinen in de Tuinen zorgden voor een vol programma in feestend Amersfoort.

Festivaldirecteur Jörgen Raymann van Dias was dik tevreden over de opkomst bij 'zijn' muziek- en dansfestival. (100.000 bezoekers!) Uit heel het land waren liefhebbers van deze Caribische muziekstijl naar de Keistad gekomen. We spraken zelfs 'matties' die uit Suriname waren overgevlogen om te genieten van dit topfestijn. Uw stukkiesschrijver, tevens man met losse heupen, pikte de stijve harken er feilloos uit maar ze deden hun best om hun ritmische bewegende partner op de tijdelijke dansvloer op het Lieve Vrouwkerkhof bij te houden. Langs de kant met biertje, de rechtervoet lichtjes mee laten bewegen was voor menig kaaskop de ultieme Latijnse dansbeleving.

De dames stonden ondertussen maar te wachten tot ze werden uitgenodigd of uitgedaagd om voluit exotisch te gaan wat uiteindelijk resulteerde in veel dames en een enkele heer aan de hotste Salsa, Merengue of Bachata. Opgezweept door congakoning Gerardo Rosales uit Venezuela zag je heupen draaien, billen schudden, lijven sensueel schuren, uitdagende blikken rondgaan, zwetende lijven onophoudelijk draaien, swingen en kronkelen. Kreeg het er soms Spaans benauwd van want opgevoed met Polonaise, Foxtrot, Quickstep is de Tango een gigantische uitdaging voor mij als zedig opgevoede jongeman.

Dan zijn de bezoekjes aan de tuinen met kleine optredens een stuk relaxter. Heb in prachtige bloemrijke tuinen gezeten met kopje groene thee en koekje. Kreeg de handen op elkaar bij een bandje met een tribuut aan The Eagles op de Hamseweg, zat aan een glaasje fris bij een Jazztrio in de Primulastraat. Op tijd terug voor de finale van de Oranjedames. Na 90 minuten teleurgesteld neergestreken in de achtertuin met een Trappistenbiertje en een toastje met schelvislever. Toch trots op onze oranjekanjers. Dan maar naar Wimbledon. Maar helaas, ook daar sneuvelde onze nationale tennistrots, wereldtopper Kiki Bertens, in de derde ronde.

Ik schrijf deze column met een paar pijnlijke knieën, heb last van mijn heupgewrichten. Opstaan gaat moeizaam en als ik buk zie ik sterretjes. Maar deze 'ouwe man' heeft totaal geen spijt van zijn overmoedig gedrag want thuis wacht een heerlijke massage van nog zo'n topper. Mevrouw de Keijzer, tevens privémasseuse, helpt deze krasse knar razendsnel van zijn spierpijn af!

Joop de Keijzer.