Zomer

U kent vast wel de klassieker 'Summertime' van Gershwin. In een tekstregel staat 'Summertime, and the livin' is easy'. Nou, het leven in Amersfoort is alles behalve 'easy'. Om te beginnen krioelt het in voor- en achtertuin van de vuurwantsen. Gelukkig blijken die bij navraag onschadelijk en niet gevaarlijk. Het vuurrode kevertje blijft tot op heden buiten de deur. Erger is de veel besproken eikenprocessierups of eigenlijk de haartjes van deze rotrups.

Als uw stukkiesschrijver, tevens insectenkiller, twee dagen tussen Koppel- en Kwekersbrug heeft gefietst zit hij onder de rode jeukende bultjes. Inmiddels al een dozijn 'Na De Beet' pennen leeg gestipt op de branderige bultjes. Zelfs in mijn lies was waarschijnlijk een haartje gekropen, want ook op dit gevoelige plekje had ik jeuk. Als ik in het brugwachtershuisje mij onbespied waan krab ik eens stevig in de schaamstreek, maar er is altijd wel een voorbijganger die het in de gaten heeft. "Jopie, last van platjes, jongen?" hoor ik een bekende buurtbewoner lachend roepen. Als ik met een rooie kop zeg dat het een processierupshaartje is zie ik hem twijfelen. Maar we zijn er nog niet wat lastige beestjes betreft.

Terwijl ik deze column tik heeft uw stukkiesschrijver, tevens fruitfanaat, een bakje sappige grote zoete kersen naast hem staan van kwekerij Bloeidaal aan de Hogeweg. Maar het lijkt wel of fruitvliegjes mee naar boven zijn gevlogen. Binnen enkele seconden zitten ze op het zalige fruit.

Zit ik buiten met een lekker biertje dan kruipen ze in mijn glas. Zal ongemerkt wel eens een dergelijk vliegje hebben doorgeslikt. Drink deze alcoholische versnapering trouwens altijd uit een glas, zodat ik geen wesp wegspoel die stiekem in de fles is gekropen. Onlangs zat ik nog midden in een zwerm vliegmieren die onder mijn tuinstoel opeens uitvlogen. Dit leverde een spectaculair natuurverschijnsel op. Overal kwamen opeens uit het niets libellen aangevlogen die op hun beurt weer de vliegmieren uit de lucht vingen. Betrekkelijk onschuldig, maar hoe gaan we om met de aangekondigde enge (tropische) insecten zoals de hoornaar, vliesvleugeligen en nieuwe horror teken. Wat te denken van het draaigatje. Dit miertje schijnt lelijk te bijten. Misschien vreten vuurwantsen de gatjes wel op.

Insectenkenners (Entomologen) waarschuwen in wetenschappelijke vakbladen echter voor totaal onbekende soorten die in de toekomst wel eens voor veel overlast kunnen gaan zorgen. De huidplooihommel is gespot, kruipt in slappe geplooide velletjes onder armen en (dubbele) onderkin van ouderen. Het okselsnuitje kruipt in de oksel om transpiratievocht op te zuigen. Kriebelt, maar is verder onschuldig. Het neusholtespinnetje maakt een webje voor de neusgaten om zo vliegjes en mugjes te verschalken. Belemmert op den duur ademhalen door de neus.

Ja, lieve lezers, wat staat ons nog meer te wachten deze bloedhete zomer!

Joop de Keijzer.