Zomer in aantocht

Wanneer weet je dat de zomer in aantocht is in Amersfoort. Als de tuindeuren weer opengaan. Vliegen (overdag) en muggen (tegen de schemering) ongemerkt naar binnen vliegen. Er opeens uit het niets honderden fruitvliegjes op de rijk gevulde fruitschaal neerdalen. Er een vette veeg op het raam zit van met de vliegenmepper geplette bromvlieg. Uw stukkiesschrijver voor de tweede keer deze week met zijn grijze lokken aan die klere kleverige vliegenvanger blijft hangen die toch echt al een dikke week goed zichtbaar aan de lamp hangt.

Een pak zure melk, iets te lang buiten de koelkast gestaan. Groene schimmel op restje boursin. Deuren die tegen elkaar openstaan, keihard dichtslaan bij een stevige windvlaag. Zweetpoten op tafel. Opstijgende lekkere geuren van buurtbarbecues. Donkere stinkende rookwolken van nat hout in vuurkorven. Onophoudelijk koeren van hout- en tortelduiven. Dikke zweterige mannen in korte broek. Enge bleke benen in witte tennissokken met gele crocs of onflatteuze therapeutische gezondheidssandalen. Iets te luidruchtige terrasbezoekers op Amersfoortse pleinen. Afval achter je reet laten slingeren in parkjes of op de steiger van de gezellige Eemhaven.

Snoeihard met je motor over de Noordewierweg scheuren (geen 130 maar 30!). Een paartje egeltjes scharrelend in de tuin van de buurvrouw. Grote zweetplek onder oksel tijdens zwaaien in lichtblauw t-shirt. Bootbewoners languit op dek in slaap gevallen in snikhete zon. Plakkerig gevoel, slecht slapen. Wakker worden met vier muggenbulten waarvan één op een plek waar je als mug eigenlijk niks te zoeken hebt. Gouden tijden voor ijscoboer Vitelli op de Kwekersweg. Zijn terras is vaak te klein waardoor ijsliefhebbers op de trappen tegenover het brugwachtershuisje plaatsnemen. Niet altijd de moeite nemen om het lege bekertje met plastic lepeltje in de vuilnisbak te gooien. Salsa dansen in broeierige sferen. Kleuters die het heerlijk vinden om te stampen in plassen op zandstrand van Zandfoort Aan De Eem. Dias Latinos door Jörgen Raymann word aangekondigd. Poepende bladluizen die zorgen voor honingdauw op je auto die dan van boven tot onder plakt. Slakken die je hosta's/dahlia's tot op de grond kaalvreten. Acht jonge pimpelmezen waarvan er een ten prooi valt aan valse ekster en een valt ongelukkig in de regenton. Zwaaien naar laag overkomende ballonvaarders in het Soesterkwartier. Hele nacht het fluiten van een paar vroedmeesterpadden in de tuin van de achterburen. Spierbundels, sportschooltypes, in iets te strak t-shirt.

Trimmende dames in iets te strakke leggings die rekken en strekken bij de brug waardoor uw brugwachter afgeleid word en op verkeerde knoppen drukt. Een moedereend met zeven kuikens op de Koppelbrug volledig uitgemoord zien worden door een akelig agressief koppel nijlganzen. De baard heel kort getrimd waardoor dat ouwelullenlelletje net onder de kin goed zichtbaar is. Je bier geen kans krijgt om lauw te worden!

Joop de Keijzer.