Zonnige Zomerse Zondag

Zondag 15 oktober 2017 was voor uw stukkiesschrijver echt een dag om in te lijsten. Mijn laatste dag dit seizoen als brugwachter verliep vlekkeloos. Een stampvol Eemplein bestond vijf jaar. Gekkenhuis op zowel Kleine als Grote Koppel. Mensen vonden het heerlijk om effe te wachten voor de brug. Belden, zwaaiden, floten en toeterden opgewekt als de slagbomen weer omhoog waren. Fietsboot 'Eemlijn' voer uit met een volle bak. Iedereen aan boord had er schik in. Bij het passeren van de bruggen werd uw stukkiesschrijver uitbundig toegejuicht. Voelde me even koningin Maxima die lieftallig stond te zwaaien vanaf het bordes. Een fiets bleef achter op de steiger, vergeten door een passagier. Ik werd snel gebeld door schipper Arie en de fiets stond, niet op slot, nog steeds op de kade! Tussen het brugdraaien door af en toe naar huis.

Onderweg flitste op de racefiets wethouder Hans Buijtelaar als een schicht voorbij. ,,Hai Ha.." en weg was ie met bezweet voorhoofd in een loeistrak broekie. Later op de dag gebeld door raadslid Kees (Hennis) Kraanen die liever staatssecretaris van Defensie wil worden maar al de hele dag naast de telefoon tevergeefs zit te wachten op een belletje van Mark Rutte. Daar gaat de brugtelefoon weer en fiets naar de Kwekersbrug. Bootje met gezinnetje dat in de haven wil overnachten want het is herfstvakantie. Allemaal zijn ze lovend over de Eemhaven met zijn schone sanitair, schappelijke tarieven voor liggeld, gastvrije brugwachters en de oude Amersfoortse binnenstad op loopafstand.

Op deze laatste dag van het seizoen trakteer ik altijd op bitterballen als de fietsboot binnen is. Er waren zondag wel opvallend veel vrijwilligers aanwezig en als ik honderd bitterballen had besteld waren ze ook op gegaan. Wel had de bemanning het allerlaatste stadsbiertje bewaard voor de brugwachter dus dit meevallertje liet ik mij op het zonnige voordek goed smaken. Als de boot aanlegt op zijn vaste plek zit de steiger vol met bezoekers van allerlei pluimage. Alcohol vloeit rijkelijk, er word zowaar rommel netjes in de afvalbakken gedaan, er word ongevraagd geholpen met fietsen uitladen, er word plaatsgemaakt voor rolstoelgebruikers, kortom het leek alsof iedereen besefte dat we op deze zalige zondag lief voor elkaar moesten zijn. Een man met rastahaar en een drankkegel die tot op het terras van Merlot te ruiken was, bood de bemanning uit een plastic zak zelfs blikjes bier aan. Lief bedoeld van 'Bob Marley' maar binnen stond een wijntje, bitter lemon, biertjes en een kruidenthee voor de brugwachter klaar. Als ik de lege snackschaal terugbreng naar restaurant Dara krijg ik een heerlijk speciaal biertje aangeboden (bedankt, Sjors) en hoef ook de bitterballen niet te betalen.

Nog een goed bericht, we mogen volgend seizoen weer terugkomen want Markt & Haven wil dolgraag met ons verder. De charmes van uw stukkiesschrijver bleken op deze prachtige nazomerzondag blijkbaar weer eens onweerstaanbaar!

Joop de Keijzer.