BoekenBuffet in het KAdECafé

18-05-2018, 14:55 | Lezersnieuws | Team Communicatie

Datum:

donderdag 14 juni 2018, 18:30 tot 22:00

Locatie:

Eemplein 71
KAdECaf?
Amersfoort

BoekEnBuffet met schrijfsters Lena Landauer en Simone Korkus; over generaties, vrijheid en oorlog

Datum: 18-05-2018

Donderdagavond 14 juni vindt er weer een BoekEnBuffet (voorheen Literair Diner) plaats in het KAdECaf?. Gasten deze avond zijn de schrijfsters Lena Landauer en Simone Korkus. Ay Yin Liem verzorgt samen met haar dochter de muziek en Coen Molenveld het eten. U bent van harte welkom. Start om 18.30.

Lena Landauer is het pseudoniem van Heleen Fentener van Vlissingen. Van haar hand verscheen vorig jaar de roman Schaduwmoeders; een boek waarin we door de ogen van Penny, Liane en Edith - moeders en dochters - de wereld zien zoals die zich voordoet aan de drie vrouwen in hun jeugdjaren. Vol vragen, en onmachtig de situaties waarin zij belanden te veranderen, zoeken ze hun weg en merken hoe de erfenis van de vorige generatie hun eigen leven diepgaand be?nvloedt. Een verhaal dat ook gaat over de betekenis van vrijheid. Met iedere nieuwe generatie verandert die volkomen van karakter.

Daarnaast praten we met met schrijfster Simone Korkus. Eind 2012 verscheen in de Belgische pers het bericht dat de zus van de Belgische nazi-leider L?on Degrelle in de oorlog drie joodse vrouwen onderduik had verleend. Simone ontdekte het verhaal en legde het vast aan de hand van archiefonderzoek en getuigenissen.

In 'Het dientsmeisje van Degrelle? (2018) ontrafelt zij zorgvuldig de achtergrond van dit bijzondere verhaal en voegt daarmee weer enkele grijstonen toe aan de 'goed-fout'-discussie die ook in Belgi? na de oorlog over het algemeen in zwart-wit-tonen werd gevoerd. Simone Korkus is schrijfster en journaliste. Ze woont half in Amersfoort en half in Isra?l. In 2006 won ze de internationale persprijs van de Verenigde Naties voor de beste reportage uit het Midden-Oosten.

Het muzikale intermezzo van deze avond wordt verzorgd door Ay Yin Liem, samen met dochter Myrthe.

Aanmelden Om aanwezig te zijn bij deze editie van BoekEnBuffet moeten deelnemers zich aanmelden via de website van de bibliotheek of aan de balie van het Eemhuis. Leden van de Bibliotheek Eemland betalen ? 27,-. Niet-leden betalen ? 29,50.