• Cieka Galenkamp

    Hans Niezen

Een appeltje van oranje op de kansel. Cieka Galenkamp in 16e Preek van de Leek

26-03-2016, 17:21 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 3 april 2016, 16:00 tot 17:00

Locatie:

Amersfoort

Op zondag 3 april verzorgt Cieka Galenkamp, algemeen coördinator van de Amersfoortse Voedselbank de zestiende Preek van de Leek. In 2015 uitgeroepen tot Amersfoorter van het jaar en door koningin Maxima bedankt voor haar inzet met een 'Appeltje van Oranje'. 'Behandel andere mensen zoals jezelf wilt worden behandeld', is het levensmotto van deze betrokken Amersfoortse.

De verbinding

'Jezelf zoeken in de ander' en 'de ander behandelen zoals jij zelf wilt worden behandeld' dat zijn de leidende thema's in het leven van Cieka Galenkamp. Vanuit haar kerkelijke geloofstraditie geeft zij iedere dag concreet invulling aan het begrip 'naastenliefde'. Dit vormt dan ook de rode draad in haar preek, die als motto 'De Verbinding' kreeg. De preek wordt muzikaal omlijst door Gert Zomer op piano en zijn moeder Emma Zomer op viool.

Armoede in onze stad, dat mág niet!

Na een confrontatie met de enorme armoede in grote delen van de wereld kwam Cieka Galenkamp tot de conclusie dat er ook in ons eigen land nog veel, niet geziene armoede is. Zodra ze hoorde van de Voedselbank in Amersfoort twijfelde ze er niet aan dat dit haar bestemming was. Het werd het werk dat ze sinds 2008 met volle overgave en een enorme betrokkenheid bij de mensen om haar heen doet. En dat viel op. In 2015 werd zij verkozen tot Amersfoorter van het jaar. In dat jaar ontving ze ook een 'Appeltje van Oranje' uit handen van koningin Maxima. Bij beide gelegenheden benadrukte ze dat het belangrijk is om mensen weer als mens te zien. "Armoede in onze stad, dat mág niet!"

Eigen invulling

Voor de PvdL033 worden meer of minder bekende Amersfoorters uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Lekenprekers verbinden belangrijke maatschappelijke of individuele thema's met een Bijbelverhaal.

De Preek van de Leek is vrij toegankelijk.