• Kunstenares Nico Thöne voor haar werk

    Dick Westerveld

Expositie 'Waar zal ik je treffen'

14-09-2016, 19:30 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 18 september 2016, 11:30 tot vrijdag 18 november 2016, 09:00

Locatie:

Robert Kochstraat 2 - 4, Amersfoort
Huis van Zuid
Amersfoort

Expositie van gevoelige tekeningen en expressief grafisch werk van de Den Bossche kunstenares Nico Thöne in het Huis van Zuid van 18 september t/m 25 november 2016.

Nico Thöne is een jong en veelzijdig kunstenares. Naast haar werk als docent en projectmedewerker bij verschillende kunstzinnig/creatieve opleidingen voor jongeren, recenseert zij exposities en publiceert in (online)kunst tijdschriften.

Naast tekeningen met een uiterst rake en gevoelige lijnvoering, grafisch werk met een donkere expressieve kracht, is zij vooral bekend geworden door haar uitdagende sculpturen.

Sculpturen gemaakt in natte klei voor soms een aantal dagen maar, zoals de sculptuur 'Er bleek niet zo gek veel aan' voor de Dutch Design Week. Op de laatste dag, vier uur na het afmaken van het beeld, was er de beeldenstorm. Waarbij de sculptuur ritueel neergehaald werd. Naderhand was er een 2e hands klei verkoop, waarbij de klei per kilo opgekocht kon worden.

Een ander goed voorbeeld van "het tijdelijke van haar kunst " is de fontein "Glorieus Kotsen" op het festival Down the Rabbit Hole. Sculpuren geplaatst buiten de normale kaders - waar kunst zoals gebruikelijk gepresenteerd wordt - waar een toevallige ontmoeting ontstaat met het beeld en een niet geconditioneerde, vrije emotie bij de beschouwer wordt opgeroepen. Die emotie, die herinnering blijft bij de beschouwer aanwezig ….dus de sculptuur kan daarna worden teruggebracht tot wat zij in wezen is; natte klei.

Nico Thöne over haar werk: "De mens is fundamenteel eenzaam. Eenzaamheid zie ik zelf trouwens niet persé als iets negatiefs. Alles wat we doen, doen we vanuit eenzaamheid of een poging daaraan te ontsnappen. Met mijn werk maak ik eigenlijk lotgenoten in die zoektocht naar verbondenheid."

Website: nicothone.com

De expositie "Waar zal ik je treffen?" wordt zondag 18 september feestelijk geopend om half twaalf in het Huis van Zuid aan de Robert Kochstraat 4 te Amersfoort. De expositie duurt tot 25 november en is te bezoeken op elke zondagmorgen van 11.30-12.30 uur en op andere dagen in overleg met de koster: tel 033-4614995 of 06-42028436.