• Nieuw Bach Ensemble

    Nieuw Bach Ensemble

Johannes-Passion door Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld op woensdag 28 maart 2018

17-02-2018, 14:00 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 28 maart 2018, 20:00 tot 22:30

Locatie:

't Zand 29, Amersfoort
St. Franciscus Xaverius
Amersfoort

De traditie van de veel geprezen jaarlijkse uitvoeringen door het Nieuw Bach Ensemble van de Johannes-Passion krijgt in 2018 een bijzonder dimensie. Vorig jaar is in overleg met het gemeentebestuur het plan opgevat om Amersfoort tot 'Johannes-Passion stad' uit te roepen in de week voor Pasen. Vergelijkbaar met de stad Naarden die landelijke bekendheid geniet als stad van de Matthaüs-Passion. In Amersfoort zullen we ons de komende jaren inzetten om samen met de gemeente, bedrijven en instellingen, de stad te promoten tot 'Johannes-Passion-stad'!

Koor en solisten van het Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft o.l.v. Krijn Koetsveld. Evangelist: William Knight; Christus: Berend Eijkhout;

Aria's: Wendy Roobol (sopraan), David Feldman (altus), William Knight (tenor), Jonathon Adams (bas).

In Amersfoort vindt de uitvoering plaats in de St. Franciscus Xaverius, bekend door haar prachtige barok-akoestiek en met name geschikt voor deze muziek. Een akoestiek die ertoe bijdraagt dat de teksten van solisten en koor goed verstaanbaar zijn en de traditionele barokinstrumenten uitstekend tot hun recht komen. Kwaliteit verzekerd en een ware belevenis om de Johannes-Passion op deze locatie bij te wonen.

In het kader van 'Johannes-Passion-stad Amersfoort' worden extra activiteiten georganiseerd zoals een 'Bach-diner' voorafgaand aan het concert in het restaurant De Vier Broers op het Lieve Vrouwekerkhof. Na afloop van het concert in Amersfoort kunt u nog even napraten met de musici onder het genot van een hapje en een drankje dat u wordt aangeboden.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de - langere - Matthäus-Passion. In de jaren daarna maakte hij verschillende nieuwe versies van het werk, waaruit dus een keuze moet worden gemaakt. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2018 het majestueuze openingskoor 'Herr, unser Herrscher' en het prachtige slotkoraal ' Ach Herr, lass dein lieb' Engelein'; ook is opnieuw gekozen voor de virtuoze bas-aria 'Himmel reiße, Welt, erbebe' en voor 'Jesu, deine Passion', een koraal voor de sopranen uit het koor.

Kaartverkoop: https://www.klassiekemuziek.nl/nieuw-bach-ensemble

Meer informatie: www.nieuwbachensemble.nl