• Joop de Keijzer, brugwachter en columnist

    Geert van Tol

'Onze stad, houd van haar!' Columnist en brugwachter Joop de Keijzer in nieuwe Preek van de Leek

15-01-2018, 22:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 28 januari 2018, 16:00 tot 17:00

Locatie:

't Zand 31 , Amersfoort
St. Franciscus Xaveriuskerk
Amersfoort

'Houd van je stad' is het motto van de 22e Preek van de Leek. Dit keer verzorgd door de geboren en getogen Amersfoorter Joop de Keijzer. Op 28 januari beklimt hij om 16.00 uur de kansel van de Sint Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand 31 in Amersfoort.

Joop de Keijzer, onlangs 70 jaar geworden, is bekend als de altijd goedlachse brugwachter en 'stukkiesschrijver' van de Stad Amersfoort. Een man met een hartstochtelijke liefde voor Amersfoort. Dat komt niet alleen tot uitdrukking in zijn columns maar ook in de manier waarop hij in de zomer de passanten in de Eemhaven een warm, Amersfoorts welkom heet.

Een oude profetische belofte over Jeruzalem, over mensen die met hun vrolijkheid de pleinen bevolken, vormt dan ook de Bijbelse kapstok voor zijn verhaal.

Inspiratie

De liefde van Joop de Keijzer voor Amersfoort gaat diep. Waar hij kan, draagt hij zijn steentje bij aan het aantrekkelijk houden van onze stad; een plek waar het goed wonen en toeven is. Waarin mensen, jong en oud, op een hartelijke manier met elkaar omgaan.

Fietsend door Amersfoort en zittend op terrassen, doet Joop inspiratie op voor zijn wekelijkse column in De Stad Amersfoort. Voor EVA Mediagroep, de lokale televisiezender, maakt hij regelmatig programma's. Altijd over Amersfoort. Zijn stad waarin hij al zijn hele leven, in het Soesterkwartier, woont.

Culturele kerk

Als het aan Joop de Keijzer ligt, krijgen kerken en kerkgebouwen een bredere maatschappelijke en culturele rol dan traditioneel het geval is. Puttend uit zijn eigen katholieke achtergrond denkt hij na over creatieve initiatieven. Daarover en over zijn passie voor de stad vertelt Joop de Keijzer in zijn Preek van de Leek. Het wordt een dienst met mooie muziek van leerlingen van Zangstudio Amersfoort onder leiding van Lucette Snellenburg en singer-songwriter Bas Bons.

Een eigentijdse kijk

Voor de Preek van de Leek worden bekende Amersfoorters uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven.

De Preek van de Leek is vrij toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid om met een drankje nog even na te praten. Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het in stand houden van dit Amersfoortse initiatief.