• Pop-up Museum Smaak

    Biezonder

Pop-up Museum Smaak. Door senioren, voor iedereen!

13-09-2017, 14:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 1 oktober 2017, 14:00 tot dinsdag 31 oktober 2017, 17:00

Locatie:

Achter Davidshof 1, Amersfoort
St. Pieters en Bloklands Gasthuis
Amersfoort

Museum SMAAK is een tijdelijk museum door senioren voor iedereen, in het historische pand van het de St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Het motto van het Pop-up Museum SMAAK is: "door senioren, voor iedereen" en het thema in 2017: Lekker Abstract.

Na twee succesvolle eerdere edities organiseert Stichting Smaak dit jaar wederom het populaire Pop-up Museum SMAAK in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Stichting Smaak heeft als missie om de kunstwereld en het publiek te laten luisteren naar de mening en smaak van ouderen. Een groep van kunstliefhebbers die vaak wordt vergeten maar bij uitstek jaren van artistieke kennis met zich meedraagt. Het Pop-up Museum wordt elk jaar in samenwerking met ouderen georganiseerd. Ter ere van het 100-jarige bestaan van kunststroming De Stijl is het thema van de collectie dit jaar 'Lekker Abstract'.

Zeven gastconservatoren van 65+ hebben onder begeleiding van kunstenaar Emile van der Kruk een selectie gemaakt van tien abstracte kunstwerken. De conservatoren nemen bezoekers mee in hun afweging en fascinatie voor deze kunstwerken in een speciale kunstcatalogus die bij de ingang te koop is. Op deze wijze krijgen ouderen - vaak een vergeten groep in de kunstwereld - weer een stem. Tijdens eerdere edities trok SMAAK meer dan 3.000 bezoekers. Ook buiten Nederland is er aandacht voor het initiatief: vorig jaar werd het museum bezocht door medewerkers van Museum Gallery Oldham in Manchester met als doel om een vergelijkbaar concept in Groot-Britannië neer te zetten. Bewoners met dementie zijn dit jaar artist in residence van Pop-up Museum SMAAK. Onder begeleiding maken zij een abstract kunstwerk dat in het museum tentoongesteld zal worden.

Er worden daarnaast gedurende de hele maand oktober diverse workshops en activiteiten in het museum georganiseerd voor bewoners en bezoekers. Museum SMAAK wordt op zondag 1 oktober a.s. officieel geopend in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Achter Davidshof 1, Amersfoort. Het museum is daarna de hele maand oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.