• Orkestvereniging Amersfoort

  Annette Kempers
 • Yvonne Jansen-Dias Carrasqueira is een van de solisten

  Annette Kempers
 • Mariska van Geel neemt de hobo solo voor haar rekening

  Annette Kempers
 • Frans Hals: Zigeunermeisje

  collectie Louvre

Preciosa - verboden liefde voor een zigeunermeisjeVoorjaarsconcert Orkestvereniging Amersfoort

09-02-2018, 10:51 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 17 februari 2018, 20:00 tot 22:15

Locatie:

't Zand 29, Amersfoort
St Franciscus Xaveriuskerk
Amersfoort

Het zigeunermeisje Preciosa windt elke man om haar vinger. Een edelman is zelfs bereid huis en haard voor haar op te geven, maar Preciosa blijkt zelf van adel. En dus…. leefden ze nog lang en gelukkig. Carl Maria von Weber componeerde rond 1820 opwindende muziek bij dit hartverscheurende toneelstuk. In de vrolijke ouverture hoor je het Spaanse temperament van Preciosa.

De Orkestvereniging Amersfoort speelt verder de Symfonie nr. 104 'London' van Joseph Haydn en het Concert voor fluit, hobo en strijkers van Antonio Salieri. Solisten zijn orkestleden Yvonne Jansen-Dias Carrasqueira (fluit) en Mariska van Geel (hobo).Het concert in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand 29 is op 17 februari en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop via internet € 12,50 (www.orkestverenigingamersfoort.nl). Aan de zaal € 15,- (kinderen € 5,-).

Bij Antonio Salieri denken veel mensen aan de jaloerse zuurpruim die tandenknarsend in Mozart zijn meerdere moest erkennen. De film Amadeus heeft de muziekgeschiedenis echter flink op z'n kop gezet. In werkelijkheid was Salieri een uitstekend en zeer succesvol componist, die al op 24-jarige leeftijd directeur van de Italiaanse opera in Wenen werd. Hij schreef zoveel opera's (zo'n 40), dat er weinig tijd over bleef voor andere genres. Het concert voor fluit, hobo en orkest uit 1774 is een van zijn weinige instrumentale werken. De fluit en de hobo gaan in dit concert regelmatig in gesprek met elkaar, alsof het twee karakters in een opera zijn, waarmee Salieri zijn talent al vroeg prijsgaf.

Fluitiste Yvonne Jansen-Dias Carrasqueira: "Het is erg leuk, maar ook spannend om samen te spelen. De grootste uitdaging zit hem in de cadensen, waar fluit en hobo zonder orkestbegeleiding spelen. Het is knap lastig om samen te versnellen en te vertragen waar dat nodig is. Salieri laat ook de fluit en de hobo elk apart heel mooi uitkomen. Een fantastisch stuk om te spelen."

De symfonieën die Haydn schreef voor zijn enthousiaste fans in Londen behoren tot het beste wat hij ooit componeerde. Dat hij de zestig ruim gepasseerd was hoor je niet af aan de bruisende en vitale finale van zijn allerlaatste Londense symfonie, waarmee de teller in dit genre op 104 kwam.

zaterdag 17 februari - aanvang 20.00 uur - Sint Franciscus Xaveriuskek, 't Zand 29 te Amersfoort

Kaarten à € 15,- (kinderen € 5,-) zijn verkrijgbaar aan de zaal en via internet (€ 12,50)