Speciale rondleidingen Belgenmonument

08-11-2018, 11:36 | Lezersnieuws | Henk Eikenaar

Datum:

vrijdag 9 november 2018, 00:00

Locatie:

Belgenlaan 9
Belgenmonument
Amersfoort

Speciale Rondleiding Belgenmonument t.g.v. 100 jaar einde 1e wereldoorlog.

Op 11 november 1918 kwam door het sluiten van een wapenstilstand een einde aan de eerste wereldoorlog. Toen de Duitsers België in 1914 binnenvielen, vluchtten een miljoen burgers en militairen naar Nederland. De meesten keerden binnen een jaar weer terug. Een groot aantal, met name geïnterneerde militairen, bleef echter achter. Ruim 20.000 van deze vluchtelingen zijn in Amersfoort opgevangen. Als dank hiervoor hebben zij in 1917 op de Amersfoortse Berg het grootste oorlogsmonument van Nederland gebouwd.

Ter gelegenheid van 100 jaar wapenstilstand worden er op zondag 11, 18 en 25 november speciale rondleidingen gegeven, voorafgegaan door een inleiding in het bergpaviljoen. Aanvang om 11.30 uur. Aanmelding hiervoor is verplicht. Dit kan via mail of telefonisch bij het gilde . De prijs is 4 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen t/m 14 jaar.

Het fraaie geheel, hoofdgebouw en herdenkingsmuur, wordt bezocht en een gids van Gilde Amersfoort verzorgt een rondleiding van ongeveer drie kwartier. Vooraf wordt een inleiding gegeven over het ontstaan en verloop van deze verwoestende oorlog die Nederland vergeten lijkt te hebben, maar die in België en Frankrijk de Grote Oorlog wordt genoemd. De gids vertelt hoe de vluchtelingen die in Amersfoort bleven, werden opgevangen en hoe zij de oorlog doorkwamen. Daarna wordt het monument bezocht dat door architecten, kunstenaars en Belgische ambachtslieden in de stijl van de Amsterdamse School is opgetrokken. Het monument wordt beklommen en het carillon, dat regelmatig wordt bespeeld door studenten van de Amersfoortse Beiaardschool, is te bezichtigen.

Naast deze speciale rondleidingen, kan het monument het hele jaar door bezocht worden met een gids van Gilde Amersfoort (Kerst en Oud en Nieuw uitgezonderd). Ook hiervoor boeken via mail, telefoon of de website.

Gilde Amersfoort T 033 - 472 22 36 E gilde@gildeamersfoort.nl www.gildeamersfoort.nl