• Interview van Geurt van Kooten met Hans Bol (gemeenteraadslid ChristenUnie Amersfoort) bij Het Groene Huis in Amersfoort

    Timo Ekhart
  • Geurt van Kooten en Sjoerd Vlaming in gesprek met elkaar over het initiatief tijdens de filmdag

    Timo Ekhart
  • EBP

29 april 2019 lancering de Energie Bespaar Partner

26-04-2019, 13:19 | Lezersnieuws | timo

De Energie Bespaar Partner

De Energie Bespaar Partner is een onafhankelijk collectief dat de woningbezitter mogelijkheden biedt zijn huis te verduurzamen, bewust te worden van zijn energieverbruik en energie te besparen. Overzichtelijk en handig onder één label. De Energie Bespaar Partner is een initiatief van Vlaming Makelaardij en Van Kooten Financiële Raadgevers, beide gevestigd in Amersfoort. De ondernemingen zijn met verschillende partners samenwerkingen aangegaan om kennis, ervaringen en overzicht binnen de Energie Bespaar Partner te bundelen. Vlaming: 'de Energie Bespaar Partner biedt woningbezitters voordeel. Zo krijgen klanten van de makelaardij of hypotheekadviseur korting op het laten opmaken van een Energiepaspoort door de Energiebespaarders. Enelogic biedt een praktisch online energieplatform dat bijdraagt aan de bewustwording om tot daadwerkelijke energiebesparing te komen.' Geurt van Kooten: 'Hoe meer woningen energiezuinig worden en een groen energielabel krijgen, hoe meer we aan CO²-reductie doen. Daarnaast leveren al die maatregelen en oplossingen de woningbezitter een besparing op in de energiekosten. Wij noemen dat toekomstbestendig voordeel'.

40% van de woningen in Nederland heeft geen groen energielabel

Begin 2015 ontvingen alle woningbezitters in Nederland een voorlopig energielabel. Het label stimuleert woningbezitters na te denken over de oplossingen die zij kunnen nemen om hun woning energiezuiniger te maken. Goed voor het wooncomfort en goed voor het milieu. We lezen dagelijks in de krant of horen op televisie over klimaatverandering en dat de CO²-uitstoot niet vermindert terwijl dat wel zou moeten. We lezen en horen over krachtiger wordende orkanen, zien in eigen land de gevolgen van de droogte en voelen dat de hitte toeneemt. En toch heeft maar 10% van de huiseigenaren plannen om de woning te verduurzamen.

Wirwar van oplossingen en samen het verschil maken

Toen makelaar-taxateur Sjoerd Vlaming (Vlaming Makelaardij) onlangs verhuisde, ervaarde hij zelf hoe ingewikkeld het energiezuiniger maken van je woning eigenlijk is. Vlaming: 'Er zijn tal van mogelijkheden, maar wat nu specifiek de beste oplossing voor mijn woning is? Dat is een behoorlijke uitzoekklus geweest.' Die ervaring én de ervaring van Geurt van Kooten (Van Kooten Financiële Raadgevers) in Zuid-Afrika waar tijdens zijn verblijf een groot watertekort was, heeft geleid tot de introductie van de Energie Bespaar Partner. Van Kooten: 'In Zuid-Afrika hebben ze 'day zero', de dag dat er geen druppel water meer uit de kraan zou komen, mede door gezamenlijke inspanningen net weten te voorkomen. Dat iedereen meewerkt en meedenkt aan oplossingen, dat heeft mij doen beseffen dat we in Nederland samen de klimaatverandering kunnen aanpakken.' Toen Van Kooten en Vlaming na de vakantie op kantoor hun ervaringen uitwisselden, ontstond het idee voor de Energie Bespaar Partner.

Komende weken maakt Amersfoort kennis met de Energie Bespaar Partner. Via buitenborden langs toegangswegen, deurhangers en filmpjes willen Vlaming en Van Kooten hun initiatief bekendheid geven. Zij nodigen collega makelaars en financieel adviseurs uit de Energie Bespaar Partner te adopteren. Vlaming en van Kooten: 'Hoe meer de werking van de Energie Bespaar Partner wordt gedeeld hoe beter! Het doel is immers: samen kunnen we het verschil maken'. Meer weten? Kijk op www.energiebespaarpartner.nl