• Groepsfoto op jubileumfeest

    Amersfoortse Muziektheatergroep Totaal

Al twintig jaar innovatief muziektheater op hoog niveau

02-07-2018, 00:15 | Lezersnieuws | Muziektheater

Een vereniging omvormen van operettegezelschap naar musicalensemble. Ga er maar aan staan. Reinier Bavinck durfde het aan. En twintig jaar later brengt de Amersfoortse Muziektheatergroep Totaal onder zijn leiding nog steeds innovatief muziektheater op hoog niveau in Amersfoort. 

De grote gedaantewisseling vond plaats in 1998 vanuit het AOOG: Totaal ontstond uit het Amersfoorts Opera en Operette Gezelschap.Met het aannemen van de nieuwe dirigent Reinier Bavinck hoopte het gezelschap op een frisse wind die ook jonge mensen naar AOOG zou trekken. Zo ontstond ‘Amersfoortse Muziektheatergroep Totaal’. 

Naast modern en ambitieus muziektheater, in het heden om draait bij samen zingen en samen optreden, dat is de groep Totalers zelf en de verbinding tussen de leden. Hersenhoogleraar Erik Scherder dicht het samen zingen een positieve invloed toe op het brein. Oudste lid Catho Keet, al 27 jaar lid van Totaal, kan hier enthousiast over meepraten: “Naast het maken van mooie muziektheaterproducties delen we ook lief en leed. (…) Bij mij houdt zingen mijn geest gezond”.

Artistiek leider Reinier Bavinck geniet al twintig jaar van de combinatie van bijzonder muziektheater en de hechte club mensen. Zelfs na twee decennia voelt hij zich bij deze groep nog steeds als een vis in het water. Hij zegt hierover: “Met deze groep kan je op avontuur”. Op de website van Totaal valt te lezen waarom: ‘Totaal streeft altijd naar het aanboren van nieuw repertoire dat diepgang heeft en muzikaal veelzijdig is’. Bavinck: ”Juist vanwege het originele repertoire is er altijd een heleboel te ontdekken aan de stukken die Totaal speelt, zowel muzikaal als inhoudelijk. En daarom blijft het boeien”.

Naast het zelf schrijven van nieuw repertoire kon de bevlogen dirigent het niet laten om verder te speuren naar een musical die niet eerder in Nederland werd opgevoerd. En het is hem weer gelukt. In november van dit jaar zal Totaal dus opnieuw een Nederlandse première opvoeren in Amersfoort. En ook nu is het weer een musical die helemaal past in het Totaal-plaatje. ‘Queen of the mist’ is een aangrijpend verhaal over een dame die in 1901 in een ton van de Niagara Falls stort en het overleeft. 

Alvast een voorproefje zien van deze voorstelling? Zondag 8 juli speelt Totaal tijdens Struinen in de Tuinen om 12:45,14:15 en 15:45 op Ulebord 6 in Amersfoort. Meer informatie is te vinden op muziektheater-totaal.nl.