• Workout 3 van de dag

  At the bar events
 • Marcha doet de handstand hold

  At the bar events
 • Organisatie

  At the bar events
 • Finale poster

  At the bar events

Allereerste Masters throwdown Crossfit evenement in Amersfoort

26-04-2016, 10:10 | Lezersnieuws | Crossfit Amersfoort

Op zaterdag 23 april vond er in Amersfoort een uniek sportevenement plaats. Bij CrossFit Amersfoort werd de allereerste Masters Throwdown gehouden. CrossFit is het combineren van verschillende fitnessactiviteiten, waarbij je zowel aan gewichtheffen als aan cardio en gymnastiek doet. In de razendsnel groeiende CrossFit-wereld vinden regelmatig kampioenschappen plaats waarbij de deelnemers worden onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. De Masters zijn atleten van 40 jaar en ouder en zij hadden tot nu toe in heel West-Europa nog geen eigen wedstrijd. Als categorie zijn zij weliswaar vertegenwoordigd op toernooien, maar vormen daar eerder het spreekwoordelijke ondergeschoven kind dan dat zij een centrale rol krijgen toebedeeld. Dit terwijl de 40-plus-categorie een aanzienlijk deel van de sporters uitmaakt en er alleen al in Nederland duizenden 40-plussers aan CrossFit doen.

48 Deelnemers uit voornamelijk de Benelux, maar zelfs enkelen van daarbuiten, kwamen naar Amersfoort om hun krachten en conditie aan elkaar te meten. Er waren speciaal voor deze dag drie verschillende WOD's bedacht met zeer uitdagende onderdelen. Verschillende gewichthef-oefeningen werden afgewisseld met zo lang mogelijk een handstand volhouden, zo snel mogelijk roeien en zoveel mogelijk push-ups. Meer dan 200 mensen waren gekomen om bekenden aan te moedigen of om te genieten van het indrukwekkende kracht- en fitheidsspektakel. En een spektakel was het. Mannen en vrouwen die tot een minuut lang op hun handen stonden, 100 kilo boven hun hoofd tilden en in alle oefeningen volledig de grenzen van hun lichamelijke kunnen opzochten.

Na de drie WOD's was er de finale. De 22 overgebleven mannen en vrouwen moesten in hun respectievelijke leeftijdscategorieën een grote bal van 9 kilo (mannen) of 6 kilo (vrouwen) vanuit gehurkte positie omhoog strekkend naar staande positie boven hun hoofd tegen de muur gooien, 150 keer achter elkaar.. De winnaars waren degenen die de snelste tijden noteerden. Zij kregen een plaats op het erepodium, een lauwerkrans en verschillende prijzen waaronder een geldbedrag en sportartikelen.

Door het succes van deze dag en de grote behoefte staat de volgende Masters Throwdown al op het programma voor eind 2016 of begin 2017. Groter, met nog meer deelnemers en belangrijke sponsors belooft het een terugkerend evenement te worden dat Amersfoort nadrukkelijk op de CrossFit-kaart zet.