• Lijsttrekker Rob Vellekoop

    Vrede en Recht

Amersfoort eerste gemeente met referendum

29-01-2018, 06:10 | Lezersnieuws | Rob Vellekoop

Als het aan Vrede en Recht Amersfoort ligt wordt Amersfoort de eerste gemeente met een lokaal bindend referendum. Dat betekent dat de gemeenteraad zich moet schikken naar wat de burgers willen. Volgens lijsttrekker Rob Vellekoop van Vrede en Recht Amersfoort is de frustratie onder de mensen groot als het over politiek gaat. "Kijk maar naar het gerommel met de fietsenstalling aan het Stationsplein, waar de gemeente geen oor heeft voor alternatieve plannen. Zoals het plan van Planet One dat op jaarbasis zelfs geld opbrengt in plaats van het gemeentelijk plan dat een paar ton op jaarbasis kost."

Vellekoop vraagt zich af waarom politici zoveel hekel hebben aan een referendum. "Ik ben dan misschien wat idealistisch, maar een gemeentebestuur is er toch om de burgers te dienen? Waarom willen ze dan plannen doordrukken zoals de fietsenstalling waar met name veel buurtbewoners juist tegen zijn?"

"Probeer je eens voor te stellen dat voortaan alle besluiten van de gemeenteraad door een groepje burgers die een referendum organiseren zijn terug te draaien. Dan krijg je pas echt een levendige stad, waar burgers actief meedenken en besturen omdat er niet alleen eens in de vier jaar naar hen wordt geluisterd, maar steeds wanneer een groep mensen het oneens is met de gemeenteraad."

Vellekoop zegt veel hiervan te verwachten. Natuurlijk zullen burgers dan actiever de zaken die gebeuren en besloten worden in Amersfoort moeten gaan volgen, maar de beloning zal zijn niet alleen inspraak maar daadwerkelijk zeggenschap.

Vrede en Recht heeft wel iets met referenda. Zo toerden zij voor het Oekraïne-referendum zes weken door Nederland en deden 36 steden aan om daar het referendum te promoten. "Ja, zegt Rob Vellekoop, dat was een machtige belevenis, waarbij we onderweg heel veel mensen hebben gesproken. Dan leer je pas echt wat er leeft onder de bevolking. De meesten voelden zich door Den Haag en de lokale politici buiten spel gezet. Wij willen dat negatieve gevoel gaan veranderen. Wij willen dat iedereen serieus genomen wordt.

Het referendum is dus ook een controle middel. "Zeker, beaamt Vellekoop, als politici weten dat hun beslissingen kunnen worden teruggedraaid zullen ze deze pas nemen nadat ze zeker weten dat de bevolking het hiermee eens is."

http://www.vrede-recht.nl/vrede-recht-amersfoort-programma-2018-2022/