• Jesse (blauw)

    Marcel van Vulpen
  • Jesse met coach Ronald de Tombe

    Marcel van Vulpen

Amersfoorter Jesse van Vulpen plaatst zich voor EK Taekwondo

05-02-2018, 12:50 | Lezersnieuws | Marcel van Vulpen

Afgelopen weekend (3 en 4 februari) waren er, in het Duitse Sindelfingen (Stuttgart), de 1st European PresidentsCup Taekwondo for Kids. Het enige toernooi waar een rechtstreekse plaatsing voor het Europees Kampioenschap Taekwondo (Sparring) is te verdienen, de hele Europese top was logischerwijs vertegenwoordigd.

Onder de 1250 deelnemers aan dit prestigieuze toernooi, de 13-jarige Amersfoorter Jesse van Vulpen, die met 70 man in zijn klasse een lange zware dag voor de boeg had.

Om zichzelf maximaal te kunnen ontwikkelen, reist Jesse 3 keer per week naar Taekwondoschool de Tombe in Hazerswoude-Rijndijk, 1 keer per week naar het RTC in Den Haag, 1 keer per week naar Leusden (Nationale selectie) en niet te vergeten, regelmatig personal training met Armin Bock, bij SportCentrum Putten.

In de voorrondes trof Jesse achtereenvolgens Roemenië, Denemarken en Wit-Rusland. Roemenië won hij met pointgap (20 punten verschil). Van Denemarken had Jesse al eens verloren, maar na een 6-0 achterstand in de eerste ronde, knokte hij zich terug naar een 16-6 overwinning. Het was tegen Wit-Rusland waar Jesse indruk maakte. De Wit-rus was een halve kop groter dan Jesse en had zijn eerdere wedstrijden zeer overtuigend gewonnen. Jesse vocht scherp en geconcentreerd en gaf de Wit-Rus geen enkele kans.

In de kwartfinale wachtte het zeer sterke Griekenland. Al het afzien tijdens alle zware trainingen van de afgelopen tijd betaalde zich hier uit, Jesse won op zeer indrukwekkende wijze de kwartfinale. In de halve finale was Rusland de tegenstander, maar die had geen enkele kans tegen een Jesse in vorm. Helaas voor Jesse raakte hij in deze wedstrijd geblesseerd en heeft hij, op advies van de aanwezige toernooi arts, de finale niet kunnen vechten. Een zilveren medaille dus voor Jesse en nog belangrijker, het felbegeerde EK ticket in de pocket. Jesse is hiermee de enige Nederlandse mannelijke cadet (12-14 jaar) die zich tijdens dit toernooi voor het EK heeft weten te kwalificeren.