• Cie Vendaval

    J.M. Coubart
  • Cie Vendaval

    J.M. Coubart
  • monumentalise, in elke stad weer anders

    Julia Turbahn

Amersfoortse monumenten herbouwen met menselijke lichamen? Dat doe je tijdens Spoffin LAB

22-06-2017, 16:10 | Lezersnieuws | Ida Bromberg

Tal Alperstein (Tel Aviv) en Julia Turbahn (Berlijn) komen tijdens Spoffin LAB twee weken werken aan een theatrale rondleiding door onze binnenstad. Ze laten je Amersfoort vanuit een heel ander perspectief ontdekken en ervaren. Basis voor de rondleiding is hun project monumentalise, een choreografische partituur waarbij zij monumenten herbouwen met menselijke lichamen. Ze zoeken performers die geïnteresseerd zijn in het onderzoek voorafgaand aan Spoffin en willen optreden tijdens het festival.

Lokale vrijwilligers

Elk monumentalise-project van Turbahn en Alperstein is uniek en maken zij ter plaatse, in samenwerking met lokale vrijwilligers. "Mensen die aan ons project willen meedoen hoeven geen professionele achtergrond te hebben," zeggen ze. "We staan open voor iedereen met belangstelling voor artistieke processen en werken in de openbare ruimte. Deelnemers moeten wel in staat zijn langere tijd in een bepaalde positie te blijven staan." Het duo is vanaf 15 augustus in de stad. Wil je meedoen? Je dient dan in elk geval beschikbaar te zijn op 19, 20, 22 en 23 augustus en tijdens Spoffin, dit jaar van 24 tot en met 27 augustus.

Meedoen of meer weten?

Mail naar j.turbahn@hzt-berlin.de. Informatie over het duo en hun werk vind je op: www.monumentalise.de

Soif: getuigenissen van overlevenden

Ook Cie Vendaval komt in augustus voor Spoffin LAB naar Amersfoort, met Carmela Acuyo, een hooggewaardeerde danseres/actrice in Frankrijk. Hun zeer persoonlijke, aangrijpende voorstelling Soif is er buitengewoon goed ontvangen. De teksten zijn geïnspireerd op getuigenissen van overlevenden van concentratiekampen. Op uitnodiging van Spoffin komt Carmela met haar team een week lang in Amersfoort werken aan de internationale, Engelstalige versie die vervolgens tijdens Spoffin in première gaat. Omdat Spoffin veel internationale programmeurs trekt, is het voor Cie Vendaval interessant om juist hier de productie te tonen.

Residenties

Spoffin biedt deze residenties als een van de weinige buitentheaterfestivals in Nederland. De geselecteerde artiesten kunnen gedurende een of twee weken gebruik maken van lokalen van Scholen in de Kunst in het Eemhuis. Voor theatermakers is zo'n residentie een unieke gelegenheid om in opperste concentratie te werken aan de vervolmaking van een nieuwe productie, met de locaties onder handbereik. Spoffin is van plan om deze residenties de komende jaren uit te breiden in samenwerking met Europese partners.