• Schrijfactie in bibliotheek Eemland

    Bianca Diebels

Amnesty Amersfoort organiseert Write for Rights schrijfactie

01-12-2018, 11:20 | Lezersnieuws | Amnesty

 

Persbericht
November 2018


Amnesty Amersfoort organiseert Write for Rights schrijfactie

AMERSFOORT – De Internationale dag van de Rechten van de Mens komt dichterbij. Ook dit jaar organiseert Amnesty International de grootste jaarlijkse brievenschrijfactie ter wereld. Op zaterdag 8 december is het mogelijk om in Amersfoort mee te doen aan de Write for Rights (voorheen Schrijfmarathon). Vanaf 10.00 tot 16.30 uur wordt er geschreven in bibliotheek het Eemhuis.

De schrijfactie van dit jaar staat in het teken van vrouwelijke mensenrechtenactivisten uit verschillende landen. Het zijn vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering en zich niet laten wegsturen uit hun eigen land. Dappere vrouwen die hun nek uitsteken, krijgen vaak te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

In Amersfoort is het mogelijk om voor deze vijf activisten te schrijven:

De 30-jarige Atenda Deaemi uit Iran verzet zich tegen de doodstraf in haar land. Op sociale media uitte ze zich kritisch over executies en nam deel aan een vreedzaam protest. In 2014 is ze veroordeeld voor 14 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep is dit teruggebracht tot 7 jaar. We schrijven om haar onmiddellijke vrijlating!


Geraldine Chacón is nog maar 24 jaar, maar is al 10 jaar activist. Voor Amnesty Venezuela zette ze een jongerennetwerk op en ze is onderdirecteur van een stichting die jongeren uit de arme delen van Venezuela betere kansen probeert te geven. Begin dit jaar is ze opgepakt en naar de gevangenis gebracht. De Venezolaanse regering denkt dat Geraldine onderdeel is van een anti-overheidsgroepring. Ze is voorwaardelijk vrij, maar kan ieder moment weer worden opgepakt.

 

Al jaren wordt Pavitri Manjhi uit India bedreigd omdat ze het opneemt tegen twee bedrijven. Deze bedrijven kopen grond op onder valse voorwendselen en met dwang. Ze bouwen er vervolgens energiecentrales op. Samen met anderen richtte ze een organisatie op die helpt de bedrijven aan te klagen. We roepen het hoofd van de politie op Pavitri en dorpsgenoten te beschermen.

Vitalina Koval zet zich in voor de LHBTI-gemeenschap in Oekraïne. Zij en haar medeactivisten krijgen steeds vaker bedreigingen van rechtsextremistische groepen. Ondanks haar vraag om hulp biedt de politie geen bescherming. We roepen de Oekraïense autoriteiten op ervoor te zorgen dat mensen zoals Vitalina hun werk kunnen doen en dat haar aanvallers worden berecht.

 


Awad uit Sudan werd eerder opgepakt omdat ze opkomt voor vrouwenrechten in haar land. In 2012 vluchtte ze naar Egypte, maar ook hier is ze niet veilig. Al jaren procedeert ze om veilig in de Verenigde Staten te mogen wonen. Sinds Trump aan de macht is, is haar hoop vervlogen. Egypte dreigt haar nu terug te sturen naar Sudan, waar haar leven in gevaar is.

 


Schrijf een brief, verander een leven
Ieder jaar schrijven honderdduizenden mensen wereldwijd naar presidenten, ministers en koningen. Deze schrijvers zetten zich in voor gerechtigheid voor mensen die onrecht is aangedaan. Het kan gaan om mensen die onterecht gevangen zijn gezet, worden gemarteld of bedreigd. De massale druk van de schrijfactie zorgt ervoor dat hun leven verandert: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming.

Deelnemers kunnen gratis meedoen aan de Write for Rights-schrijfactie. Bibliotheek Eemhuis is te vinden op Eemplein 71, in Amersfoort. Meer informatie over de schrijfacties is te vinden op de website van Amnesty