• Dansles bij GGz Centraal locatie Zon & Schild

    Scholen in de Kunst

'Beter van Kunst' dingt mee naar de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs

02-07-2019, 18:07 | Lezersnieuws | Rosa

Is Amersfoort de beste Age Friendly Cultural City van 2019? Vandaag, 2 juli 2019, bezocht de jury van de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs alle deelnemende kunstprojecten van ‘Beter van Kunst!’, Age Friendly Cultural Cities Amersfoort. Het project waarin samen met verschillende zorginstellingen in Amersfoort en kunstvakdocenten duurzame kunstprogramma’s worden ontworpen voor ouderen in de GGz en ouderen met dementie en Parkinson. De  jury bezoekt meerdere steden; de meest Age Friendly Cultural City wint een prijs van 20.000 euro.

‘Beter van Kunst’ heeft als doel kunstprogramma’s te ontwikkelen die een preventief of curatief effect hebben op de gezondheid van ouderen en deze structureel in te bedden in de geïndiceerde dagbesteding. Voor het plan ontving Scholen in de Kunst de subsidie ’Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De gemeente Amersfoort is co-financier en nauw betrokken bij de uitvoering van het project. De kunstprogramma’s worden ontwikkeld en getest op vijf verschillende locaties van de Amersfoortse woonzorgcentra: De Koperhorst, St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Lyvore (Plataan en Birkhovens Park) en Zon en Schild (GGz Centraal).

Jurylid: “Als mensen zelf niet meer op culturele activiteiten af kunnen gaan, zijn de zorginstellingen de plek waar dit juist heel erg nodig is om te organiseren. Het is heel bijzonder dat Scholen in de Kunst voor deze doelgroep gekozen heeft.”

Tanja Kerkvliet, Hoofd Kunst in Onderwijs en Samenleving, Scholen in de Kunst: “We hebben via het project Beter van Kunst een doelgroep bereikt die we anders werkelijk nooit hadden bereikt. Terwijl juist deze mensen het verdienen en zo nodig hebben en het echt niet zelf kunnen regelen.”

De kunstprogramma’s worden ontwikkeld door activiteitenbegeleiders, zorgmedewerkers en kunstvakdocenten van o.a. Scholen in de Kunst en afgestemd op de mogelijkheden, vragen en beperkingen van de specifieke ouderendoelgroep. Tijdens de testfase vond ook een kwalitatief onderzoek plaats door Petra Boersma, onderzoeker Lectoraat Gezondheid en welzijn van kwetsbare ouderen van de Hogeschool in Holland. Meer informatie over het project is te vinden op www.scholenindekunst.nl/samenleving.
 

Age Friendly Cultural Cities Amersfoort komt tot stand dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie. BNG Bank Lang Leve Kunstprijs is een initiatief van het BNG Cultuurfonds.