• Tuintipavond in de Ganskuijl

    de Alliantie

Bewoners Ganskuijl zetten bloemetjes buiten

21-05-2019, 16:20 | Lezersnieuws | petra

Amersfoort – 21 mei 2019

Bewoners Ganskuijl zetten bloemetjes buiten!

Tuincommissie en de Alliantie organiseren tuintipavond

Ongeveer twintig bewoners waren aanwezig bij de Tuintipavond in de buurt de Ganskuijl. Zij willen allemaal deze zomer in de buurt de bloemetjes buiten zetten.

De bijeenkomst startte met een korte aftrap in een klaslokaal van het Corderius College, waar Monique van de tuincommissie de vraag beantwoordde: waarom Ganskuijl Groen? “Dat is gezellig, vriendelijk en uitnodigend. Het is koeler tijdens warme zomers en zorgt voor een geleidelijke afvoer van regenwater.”

Tuinvrouw Anneke, uitgenodigd door de Alliantie, voegde hieraan toe: “Het is gezonder, dat is door onderzoek aangetoond!”. Anneke vertelde ook hoe een groene tuin niet meer tijd kost dan een betegelde tuin. De gouden tip? Genoeg bodembedekkers, waardoor je geen onkruid hoeft weg te halen. Deze en nog vele andere tips gaven Anneke en Monique toen zij met de bewoners de tuinen ingingen. Er werd natuurlijk ook gekletst met elkaar, ideeën uitgewisseld en zelfs ongegeneerd gegluurd in de tuinen. Aan het einde van de avond ging iedereen met inspiratie en een tuin-cadeaubon als aanmoediging naar huis. De tuincommissie is een paar aanmeldingen rijker en er werden plannen gesmeed om subsidie aan te vragen voor meer groen in de buurt.

Stukje geschiedenis

Drie jaar geleden verduurzaamde en verbeterde de Alliantie de flats aan de Ganskuijl. We hebben hierbij de entrees verplaatst naar de andere kant en bij de benedenwoningen hebben we tuinen aangelegd. Ook hebben we flats gesloopt, waar eengezinswoningen met tuinen aan de voor- en achterkant voor in de plaats zijn gekomen. Deze tuinen zijn volgens de Alliantie-standaard aangelegd: een aantal rijen tegels vanaf de woning en een pad naar de schuur.

Bij veel woningen lagen de tuinen er nog hetzelfde bij. Functioneel, maar minder mooi of groen. Daarom organiseerden de Alliantie en de tuincommissie een tuintipavond. Kinderen uit de buurt, buurtbeheerder Kees en trainee Iris brachten de flyers “Wilt u de bloemetjes buiten zetten?” rond en belden aan om de huurders ook persoonlijk uit te nodigen.