• De Marathon

    Dim Balsem
  • De Marathon

    Dim Balsem

Bioscoophit 'De Marathon' komt naar het theater

03-11-2017, 10:21 | Lezersnieuws | Flint

Na het succes van de film uit 2012 wordt 'De Marathon' naar het theater gebracht. Regisseur Job Gosschalk vertaalt de bioscoophit naar een herkenbare, tragikomische oer-Hollandse musical over de vriendschap en sores van vier garagemonteurs. 'De Marathon' is 11 en 12 november in Flint te zien.

De vier Rotterdamse garagemonteurs Gerard, Nico, Kees en Leo slijten hun dagen met bier, broodjes bal en sigaretten. Als Gerards garage failliet dreigt te gaan, komen de mannen op het lumineuze idee om gesponsord de marathon te lopen. Ruim 42 kilometer met een conditie van nul en een instelling van likmevestje. Gaat dat lukken? Ze gaan bloedserieus in training onder leiding van collega en oud-marathonloper Yusuf. Gaandeweg blijkt er meer op het spel te staan dan het halen van de finish.

In 'De Marathon' zit nieuwe muziek van Thomas Acda. Job Gosschalk: "Voor Thomas begon te schrijven hebben we samen bepaald waar de liedjes over moesten gaan. Je kunt ze inzetten tijdens de meest emotionele en grappige momenten van een voorstelling, maar je kunt ook net iets inventiever zijn. Zo zit er een leuk nummer in dat Het Sponsorlied heet. Daarin gaan de mannen van de garage op zoek naar een sponsor voor de marathon. Het herbergt niet per se een emotie, maar het is wel erg musical met een klein toneelstukje erin: een goede manier om iets te vertellen en zo het verhaal verder te brengen."

De pers is lovend over de musical. Het Parool: "Was het mogelijk om zo'n succesfilm, waarbij de lach en de traan zo dicht bij elkaar lagen, op de planken te brengen? Het antwoord is ja. De musical is een bijzonder geslaagde en unieke productie vol Rotterdamse humor geworden." De Volkskrant geeft de voorstelling vier sterren: "Door de taal, sfeer en decor is 'De Marathon' een oer-Rotterdams verhaal. Tegelijk heeft het een universele lading gekregen, omdat het over mensen gaat die hun stinkende best doen om een vriend te helpen die in de penarie zit."

Kaarten

Kaarten voor de voorstelling kunnen besteld worden op www.flint.nl.