• Gezicht op Amersfoort van Matthias Withoos wordt van de muur gehaald voor transport naar het depot

    Museum Flehite

Collectie Museum Flehite tijdelijk naar depot

01-06-2018, 16:20 | Lezersnieuws | Joyce

Bij Museum Flehite is vandaag, als laatste object uit de collectie, Gezicht op Amersfoort van Matthias Withoos ingepakt voor transport naar het depot. Daarmee is het museum leeg en klaar voor de renovatie aan gevels en dak. De locatie aan de Westsingel zal tot het einde van het jaar gesloten zijn voor publiek. Bezoekers kunnen voor de tentoonstellingen van Flehite het komende half jaar terecht in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof 8 in Amersfoort. 

In het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof heeft Museum Flehite recent de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter geopend. Zowel Armando, Mondriaan als Wolter brachten hun jeugd door in de stad. Hendrik Jan Wolter (1873-1952) liet rond 1900 van zich spreken met imposante impressies van de Amersfoortse binnenstad. Een aantal van deze stadstaferelen zijn in bezit van Museum Flehite en nu te zien in het Rietveldpaviljoen. Op zijn latere reizen naar o.a. Frankrijk en Italië, maakte Wolter veel landschappen waarin water en de reflectie van licht op het water, terugkerende elementen zijn. Ook hiervan wordt een selectie getoond.
Piet Mondriaan (1872-1944) woonde tot zijn achtste jaar aan de Kortegracht in Amersfoort. Van Mondriaan worden enkele werken getoond uit het begin van zijn loopbaan, toen hij nog figuratief werkte.
Multitalent Armando (1929) bracht niet alleen zijn jeugd door in Amersfoort, maar was ook jarenlang verbonden aan de stad door het Armando Museum. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog rond Kamp Amersfoort vormen een belangrijk thema in zijn werk.
De tentoonstelling is merendeels samengesteld uit de eigen collectie van het museum. Naast Armando, Mondriaan en Wolter omvat de tentoonstelling werken van onder anderen Engelbert L'hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks. Ook zij hebben in Amersfoort gewoond.