Consumentenbond: Lampeninzameling via detailhandel steeds beter

26-01-2016, 09:21 | Lezersnieuws | Stichting LightRec

Er zit een stijgende lijn in de inzameling van oude lampen via de detailhandel. Steeds meer winkels nemen oude verlichting aan voor recycling, blijkt uit het onderzoek dat de Consumentenbond dit jaar voor de zesde keer uitvoerde in opdracht van Stichting LightRec. In maar liefst 84% van de gevallen kon de oude spaarlamp ingeleverd worden voor recycling. Niet eerder was dit percentage zo hoog. Vooral warenhuizen als Hema, Xenos en Action hebben laten zien werk van het inzamelbeleid te hebben gemaakt.

Mysteryshoppers testten bij 300 winkels of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe. Hiertoe zijn winkeliers namelijk wettelijk verplicht. Voor het onderzoek werden de 13 ketens bezocht die in het onderzoek van 2014 het slechtst scoorden, en een groep van zelfstandige verlichtingszaken

Warenhuis Xenos behoorde in het verleden tot een van de winkels die slecht scoorde. De retailer heeft echter gehoor gegeven aan de oproep van LightRec om de resultaten te verbeteren, en daarmee ook hun wettelijke verplichting na te komen. Ook Hema neemt nu in 69% van de gevallen oude lampen in (tegenover 40% in 2014). "Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, zijn dit al zeer positieve ontwikkelingen", aldus Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec. "De winkelketens moeten hun wettelijke verplichting nakomen, maar het is duidelijk dat zij het belang van inzameling en recycling van verlichting steeds meer inzien."

Inzamelbakken

Steeds meer winkelketens zetten een stapje extra bovenop hun wettelijke verplichting en zetten in samenwerking met Wecycle inzamelbakken neer voor lampen, waar de consument haar oude lampen altijd in kwijt kan. Het aantal inzamelbakken in de retail is het afgelopen jaar gestegen van 2500 naar maar liefst 3000 bakken. "Een mooie trend," aldus Van Hoorn. "We moeten het de consument en professional zo makkelijk mogelijk maken om zijn oude verlichting in te leveren, inzamelpunten binnen de detailhandel verlagen de drempel om in te leveren aanzienlijk."

Winkelondersteuning

LightRec blijft het contact met de winkelketens actief opzoeken. "We zullen de winkels die nog achterlopen benaderen om te kijken hoe wij ze kunnen helpen de resultaten verder te verbeteren en of we ze verdere ondersteuning konden bieden bij de inzameling", zegt Van Hoorn. "Ook helpen we winkels graag met instructies voor het personeel om zo ook intern de urgentie van een goed innamebeleid te verhogen."