• Jonge das staat op het punt om de buitenwereld te ontdekken

    Maarten den Hartigh

Dassen symbool voor succesvol natuurbeheer

27-06-2017, 15:30 | Lezersnieuws | Maarten den Hartigh

De natuurgebieden die Utrechts Landschap beheert, worden permanent bewoond door talloze dieren. Van vogels tot insecten, het bruist er van het leven. Een van de dieren die er voorkomt is de das. Sinds de jaren tachtig is dit dier terug van weggeweest. Mede dankzij gericht natuurbeheer heeft de familie das weer een woonplek gevonden in de Utrechtse natuurgebieden. Inmiddels zijn ze symbool geworden voor waardevolle natuur in de provincie Utrecht.

Familie das

Tegenwoordig zijn er in de natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug weer dassenburchten te vinden. Zo'n burcht is de woonplek van een familie dassen, die een clan genoemd wordt. De dassen graven deze burchten zelf. Er kunnen hele families in een burcht leven, soms met wel meer dan tien dieren. Omdat dassen hele schone dieren zijn, verversen ze hun burcht regelmatig. In het voorjaar krijgen ze jongen en gaan de clans op pad om nieuwe geschikte woonplekjes te vinden.

Gericht natuurbeheer

Boswachter Hans Hoogewerf is al 42 jaar in dienst bij Utrechts Landschap en legt uit dat de dassen er niet helemaal vanzelf gekomen zijn. 'Toen ik hier begon was er geen das te vinden. In de hele provincie leefden er nog drie of vier. Bejaging en gebrek aan geschikte en veilige leefgebieden waren de oorzaak. Daarom hebben we in ons natuurbeheer gericht rekening gehouden met geschikte leefgebieden voor de das. Daarbij hebben we ook weer houtwallen aangebracht in het landschap en faunapassages aangelegd, zodat de dassen veilig wegen over kunnen steken'.

Natuurbescherming

Gericht natuurbeheer is belangrijk. Niet alleen de das maar ook andere natuur profiteert van zulke maatregelen. In de herstelde houtwallen kunnen vogels een broedplaats vinden. Faunapassages worden naast dassen ook gebruikt door bunzings, boommarters en vossen. Het succesverhaal van de das staat symbool voor een gezondere en betere natuur in de provincie Utrecht. Dankzij zorgvuldig natuurbeheer van organisaties als Utrechts Landschap en de steun en inzet van velen, kan natuur in de provincie Utrecht beschermd blijven en verbeterd worden.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht, en viert dit jaar haar 90-jarige bestaan! Utrechts Landschap brengt natuur en erfgoed letterlijk dichtbij Utrechters. Dat gebeurd door natuurgebieden aan te kopen en ontwikkelen waar nodig, maar vooral: bescherming van natuur voor de eeuwigheid.