De Eemhead: jaarlijkse roeiwedstrijd van nationale allure

10-09-2018, 13:45 | Lezersnieuws | marcoen

Een van de jaarlijkse hoogtepunten van roeivereniging Hemus in Amersfoort is de Eemhead. Op de laatste zaterdag van september varen roeiboten in alle klassen op de Eem tussen Baarn en Amersfoort. De wedstrijd heeft op de landelijke roeikalender inmiddels een vaste plaats gekregen en wordt bezocht door roeiploegen uit heel Nederland.  Dit jaar organiseert Hemus de Eemhead voor de 26ste keer. De laatste jaren is de Eemhead gegroeid in aantal deelnemende ploegen en in nationale uitstraling. De lange rechte stukken van de Eem zijn kennelijk voor wedstrijdroeiers interessant genoeg om de wedstrijd in de agenda op te nemen. Vorig jaar namen zo’n 130 ploegen deel aan de Eemhead.

Drie Blokken

De Eemhead wordt gevaren in drie blokken. Om 9.30 uur start de wedstrijd over 2,5 kilometer vanaf de Malebrug. Het tweede blok is een wedstrijd over 5 kilometer. De start is om 12 uur bij de Grote Melm. In die wedstrijd start ook een ploeg para-roeiers die trainen voor de paralympics in Tokyo. Het derde blok start om drie uur en vaart vanaf de roeivereniging Baarn over 7,5 kilometer. Onderdeel van deze laatste wedstrijd is de strijd om de Keibokaal voor de heren acht. De finish van de drie blokken (resp vanaf ongeveer 9.40, 12.20 en 15.30) is steeds voor het clubgebouw van Hemus aan de Bernard de Roijstraat.

Clubgebouw

In en om het clubgebouw van Hemus is er de hele dag bedrijvigheid. Iedereen is welkom om te kijken naar de finish van de wedstrijdblokken, kennis te maken met de roeivereniging, op de roeimachine te oefenen of een kopje koffie te drinken.

Stremming en verkeersmaatregelen

Om de wedstrijd veilig te laten verlopen is de Eem op zaterdag 29 september van 9.15 uur tot 16.15 gestremd tussen de Koppelbrug en Baarn voor alle verkeer. Tussen de wedstrijdblokken door is doorvaart mogelijk (van 10.45 tot 11.00 en van 13.30 tot 14.00). Voor de aanvoer van boten gelden rond het clubgebouw van Hemus verkeersafsluitingen. Bezoeker wordt geadviseerd met de fiets naar Hemus te komen. Voor autoverkeer is parkeren mogelijk bij het Meander Medisch centrum. Daarvandaan wordt de looproute naar het Hemusgebouw aangeven.