• Renée met haar hond Luna

    Sandra Nijland

De impact van vuurwerkangst bij honden

07-11-2017, 16:40 | Lezersnieuws | Claudia van der Linden

De vuurwerktijd komt er weer aan. Veel hondeneigenaren krijgen dan te maken met een angstige hond. "Je kan je hond hierop voorbereiden," aldus Renée Noor gediplomeerd hondengedragsdeskundige. Als eigenaar van hondenschool Spin & Kwispel ziet ze dit jaarlijks terugkerende probleem. "Maar met een goede voorbereiding is hier wel iets aan doen," zegt zij.

"Geen enkele hond vindt vuurwerk leuk. Maar bij veel honden wekt het angst op," vertelt Renée. "Dit komt door de onverwachte harde geluiden en flitsen. Daarbij speelt mee dat het gehoor van de hond erg verfijnd is.

Stressniveau

Angst is een sterke emotie die grote invloed heeft op de gezondheid van je hond," gaat ze verder. "Daarom is het belangrijk om je angstige hond niet alleen te laten tijdens het vuurwerk. Vroeger werd juist gedacht dat je de hond dan moest negeren. Tegenwoordig weten we beter: de hond moet gesteund worden. Bijgestaan door de eigenaar wordt het stressniveau en de angst van de hond namelijk verlaagd. Dit kan al heel simpel door je hond tegen je aan te laten leunen."

Schuilplek

"De behandeling van vuurwerkangst bestaat voor een groot deel uit training, eventueel gecombineerd met medicatie," legt de hondentherapeute uit. "Daarom is het essentieel om er op tijd mee te beginnen. Bijvoorbeeld door leuke (voer)spelletjes met de hond te doen terwijl er een geluidsopname met vuurwerkgeluiden te horen is. Tijdens Oud & Nieuw is het van belang dat de hond zelf een schuilplek kan kiezen die ten allen tijde bereikbaar is. Daarnaast kun je prikkels verminderen door ramen te sluiten, gordijnen dicht te doen en een rustig muziekje op te zetten," geeft Renée verder als tips.

Heb je hulp nodig bij de vuurwerkangst van je hond? Renée Noor is te bereiken via www.spinenkwispel.nl