De paal op voor een mentaal gezonde jeugd

17-05-2018, 13:24 | Lezersnieuws | MIND

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen. En de cijfers liegen er niet om: ruim 1 op de 5 jongeren heeft voor zijn of haar 19e jaar al eens ernstige psychische problemen gehad en zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar. MIND wil in actie komen en organiseert daarom het event Last Man Standing.

Bij de eerste editie van Last Man Standing in 2017 vroeg MIND aandacht voor de te lange wachtlijsten in de ggz. Op zaterdag 23 juni 2018 vindt de tweede editie plaats: 250 mensen proberen die dag zo lang mogelijk op een paal te blijven staan in het Markermeer bij Schellinkhout. Met dit event vraagt MIND aandacht voor psychische problemen bij jongeren. Onder meer acteur, presentator en zanger Jasper Demollin, zangeres Sylvia Aimee, DJ Barry Paf, Expeditie Robinson-deelnemer Imke Wieffer en acteur Davy Eduard King hebben hun deelname al toegezegd.

Ambassadeurs Naast de ambassadeurs geven acteur Thomas Cammaert, ex-judoka Edith Bosch en regisseur Tim Oliehoek morele steun aan de actie.

- Jasper Demollin:"Ik vind het een mooi initiatief om aandacht te genereren voor psychische problemen onder jongeren. Er heerst te veel een taboe rond psychische kwetsbaarheid. Terwijl het bespreken hiervan juist heel veel kan helpen! Zelf heb ik het ook lastig gevonden om hierover te praten met anderen, waardoor ik de negatieve gedachten en gevoelens alleen maar opkropte. Dus ik ga graag 23 juni op de paal staan om dit initiatief te steunen!" - Sylvia Aimee: “We praten steeds minder over hoe het écht met ons gaat, terwijl steeds meer jongeren kampen met mentale problemen. Met het evenement Last Man Standing krijgen deze problemen de aandacht die ze verdienen en laten we deze jongeren zien dat ze niet alleen zijn.” - Imke Wieffer: “We moeten af van de schaamte voor psychische problemen en het met elkaar bespreekbaar maken. Daar kunnen we niet jong genoeg mee beginnen! Daarom doe ik mee met Last Man Standing.”

De opbrengst gaat naar het scholenproject MIND Young Academy, dat jongeren stimuleert te praten over hun problemen en om hulp te zoeken. Ter Avest: “Door tijdig psychische problemen aan te pakken kun je voorkomen dat jongeren straks in de ggz terechtkomen met ernstiger problemen. Daar vragen we dit jaar extra aandacht voor.”

Aanmelden kan via www.lastmanstanding.nl